Η αντιστροφή της τάσης και η ενίσχυση της risk-on στρατηγικής, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, οφείλεται  σε διάφορους αλληλένδετους παράγοντες: (1) εξασθένιση των φόβων ύφεσης μετά από τα βελτιωμένα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, (2) αλλαγή της ρητορικής της Fed σε πιο ήπια στάση, (3) ασθενέστερο δολάριο και (4) απότομη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Αυτό έρχεται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις αρχές του 2018, όταν ο δείκτης S&P 500 έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η ψυχολογία της αγοράς και οι τοποθετήσεις ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο ξεκίνημα του 2019, με τα risk assets να αποτιμούν την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον αυξημένο κίνδυνο ύφεσης. Ωστόσο, μετά την έντονη αύξηση της όρεξης για ρίσκο από τις αρχές του έτους, ο σχετικός δείκτης της Goldman Sachs έχει ανακάμψει σημαντικά τον Ιανουάριο και είναι πλέον πολύ κοντά σε ουδέτερα επίπεδα.

Παρ όλο που η ανάκαμψη σε ουδέτερα επίπεδα δεν αποτελεί ένα bearish σήμα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, υπάρχει ωστόσο λιγότερο περιθώριο για ανάληψη ρίσκου μετά την ισχυρή κίνηση του Ιανουαρίου. Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές εκπλήξεις έχουν γενικά γίνει πιο αρνητικές από τον Δεκέμβριο, με τα στοιχεία της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Κίνα να συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα. Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν κάποια σταθεροποίηση και πιστεύουν ότι το α τρίμηνο θα μπορούσε να αποδειχθεί το χαμηλό σημείο της ανάπτυξης για το 2019. Στις ΗΠΑ, η αδυναμία λόγω του shutdown και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών θα εξασθενίσουν, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι πιο θετικά, με τις αυξήσεις των μισθών να είναι ισχυρές και τον δείκτη ISM καλύτερο από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, οι παγκόσμιοι δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα είναι σημαντικοί για το κλίμα γύρω από την παγκόσμια ανάπτυξη. Υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι όπως οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το Brexit, η Ιταλία και οι εκλογές της ΕΕ, ένα άλλο πιθανό shutdown στις ΗΠΑ και το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Έτσι, αν και στην επενδυτική στρατηγική του 2019 η Goldman Sachs δήλωσε υπέρ του ρίσκου με overweight θέσεις στις μετοχές, τα μετρητά και τα εμπορεύματα, και underweight θέσεις στα εταιρικά και κρατικά ομόλογα σε ορίζοντα 3μήνου και 12μήνου, τονίζει πως συνεχίζει να αναμένει χαμηλότερες αποδόσεις στο μεσοπρόθεσμο διάστημα σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία λόγω των πολύ υψηλών αποτιμήσεων, του περιβάλλοντος του τέλους του οικονομικού κύκλου και της επιδείνωσης του μείγματος ανάπτυξης / πληθωρισμού και επιτοκίων.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι μετοχές θα παραμείνουν “κολλημένες” σε μία φάση χαμηλών αποδόσεων.  Αν και δεν εκτιμά πως θα υπάρξει μία παρατεταμένη bear market, θεωρεί πως οι αποδόσεις των μετοχών μεσοπρόθεσμα θα είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν κατά την ανοδική πορεία του 2009-2018 (ή του 1982 -2000). Με τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα να εξακολουθεί να είναι υψηλή και την πρόσφατη στροφή προς ένα καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων, εξακολουθεί να προτιμά τις overweight θέσεις στα μετρητά, όπως επίσης και στον χρυσό και το γεν, ως πιθανές risk-off αντισταθμιστικές στρατηγικές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments