Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, η ανάπτυξη είναι εδώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα… παραμείνει, τα μνημόνια τα σκίσαμε, οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους στον ELA, οι καταθέσεις ανακάμπτουν. Τότε γιατί η κυβέρνηση και οι τράπεζες φοβούνται την πλήρη άρση των capital controls; Την στιγμή που ήδη μετά την τελευταία χαλάρωση το φθινόπωρο του 2018, σημαντικό μέρος των καταθέσεων των επιχειρήσεων και ένα μικρό κομμάτι των καταθέσεων των νοικοκυριών δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ το όριο αναλήψεων είναι αρκετά υψηλό;

Η απάντηση είναι σαφής και απλή. Γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα και πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, παραμένουν ευάλωτες σε οποιαδήποτε εσωτερικά ή εξωτερικά σοκ. Το πολιτικό κλίμα αλλά και η εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κρατούν τον κίνδυνο ενός ατυχήματος υπαρκτό. Τα «καμπανάκια» από ΔΝΤ και θεσμούς άλλωστε συνεχίζονται. Το Ταμείο από τη μία προειδοποιεί την Ελλάδα ότι πρέπει να λάβει βαθιές και καλά συντονισμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιδιορθώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών που βαρύνονται από «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας έτσι πως το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών δεν έχει ακόμη δει πρόοδο στην αντιμετώπισή του. Από την άλλη, οι ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων τονίζοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το αν θα συνεχισθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, οι αναλυτές επισημαίνουν πως αν και τα ελληνικά spreads μειώθηκαν μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι κίνδυνοι γύρω από τη χώρα παραμένουν, ειδικά σε ό,τι αφορά το προεκλογικό μέτωπο και έτσι το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί. Βλέπουν λοιπόν πως η κυβέρνηση προχωρά σε προεκλογικές παροχές με κίνδυνο να προκαλέσουν αναταράξεις στα δημοσιονομικά. Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει η DZ Bank, παρά την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η τρέχουσα καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί.  Ενόψει των προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών φέτος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να κάνει προεκλογικές παραχωρήσεις. Πρόσφατα αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Έτσι, οι χαμηλότερες τιμές (και η άνοδος των αποδόσεων) για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ πιθανές, ως συνέπεια, στη συνέχεια.

Εκτός από τον βασικό μισθό, είδαμε εξαγγελίες για νέο γύρο προσλήψεων στο δημόσιο, αποφάσεις για την επέκταση αντί του περιορισμού που είχε συμφωνηθεί στο τέλος του 2018, του νόμου Κατσέλη και… διαρροές για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο μάλιστα στο επόμενο διάστημα.  Οι τραπεζίτες βλέπουν πως αυτό τος σκηνικό αντί να καθησυχάσει το κλίμα γύρω από την Ελλάδα, το οποίο έτσι και αλλιώς τείνει να είναι ασταθές απέναντι σε μία χώρα που οδεύει σε εκλογές, αντίθετα δημιουργεί ανησυχίες για αρνητικές αξιολογήσεις από τους θεσμούς και νέες πιέσεις στα ελληνικά assets. Βλέπουν ουσιαστικά πως αντί για σταθεροποίηση έχουμε και πάλι αβεβαιότητα, με φόντο τις εκλογές από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγει όσο το δυνατόν πιο κερδισμένος, επιλέγοντας έτσι τον λαϊκισμό.  Αν βάλουμε στην εξίσωση και τα σενάρια για νέες παροχές προ των πυλών καθώς για έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στο επόμενο διάστημα, τότε το οποίο θολώνει ακόμη πιο πολύ.

Εκτός από το πολιτικό κομμάτι, τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά σχετικά με τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ για την μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τράπεζων. Δεν έχουν καν κατατεθεί στην Κομισιόν για έγκριση και για να φτάσουν στο σημείο να εφαρμοστεί κάποιο από αυτά και να γίνουν ορατές οι επιπτώσεις του, τότε μιλάμε για… του χρόνου. Αν δεν προχωρήσει το ζήτημα των τραπεζών, και δεν επιταχυνθεί μάλιστα, τότε οι ανησυχίες για νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν πρόκειται να ηρεμήσουν, τη στιγμή μάλιστα που οι επενδυτές βλέπουν πως οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο σενάριο αρχίζουν και επισημαίνονται από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι shorts συνεχίζουν να δίνουν ηχηρό «παρών» στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας έτσι με επιθετικές διαθέσεις και τον Φεβρουάριο, ειδικά απέναντι στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής.

Ο φόβος της άρσης των capital controls με λίγα λόγια επιβεβαιώνει την κατάσταση της ελληνική οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών: η επιστροφή στην κανονικότητα για την οποία μιλάει η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα και ο κίνδυνος νέας σημαντικής φυγής των καταθέσεων, ο οποίος θα στείλει τις ελληνικές τράπεζες πίσω στο σωσίβιο του ELA, είναι υπαρκτός.

Facebook Comments