«Το σχέδιο Τσίπρα για διεθνή καριέρα»

Ζαχαρός Σταμάτης

«Το σχέδιο Τσίπρα για διεθνή καριέρα», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η Ευρώπη, η νομενκλατούρα, η γραφειοκρατία της και ότι αυτή πρεσβεύει αναδεικνύεται σε φιλοσοφική λίθο για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η κόντρα με τους ευρωπαίους δανειστές τον ανέδειξε σε κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής κρισής. Τον πήρε κυριολεκτικά από το 3% και τον μετέτρεψε πρώτα σε λαοφιλή ηγέτη του αντιμνημονιακού αγώνα και εν συνέχεια σε Πρωθυπουργό. Τώρα, έχοντας κάνει μια στροφή 180 μοιρών και έχοντας μετατρέψει τους πρώην εχθρούς του σε στενούς συνεργάτες και φίλους, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει το πολιτικό του μέλλον ξανά δια μέσου της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή προοπτική του, δεν αποτελεί μονο το βασικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, αλλά ταυτόχρονα και το plan B.

Είναι μάλλον κοινώς αποδεκτό ότι το βασικό σχέδιο του Πρωθυπουργού συνίσταται στην μετατροπή του κομματός του σε κάτι που θα θυμίζει ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η Φώφη Γεννηματά διεκδικεί τη «σφραγίδα» για το δικό της χώρο. Μια σφραγίδα που παραδοσιακά της ανήκει. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δηλώνουν ότι κατανοούν τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ιδίως όσο στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς εμπεριέχονται γερές δόσεις Πολάκη και Παπαγγελόπουλου. Δημοσίως όμως, δεν κρύβουν το φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον -με μακιαβελικούς όρους- να είναι το plan B. Ένα σχέδιο που μοιάζει να αφορά κυρίως τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά αφορά στο σύνολο του χώρου τον οποίο επιθυμεί μελλοντικά να εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την προσωπική μεταγραφή του Τσίπρα στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Χωρίς, ωστόσο, να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη στρατηγική επί του παρόντος εκφράζεται μόνο σαν διερεύνηση των προθέσεων των ευρωπαίων σοσιαλιστών αλλά είναι σαφές ότι ενδιαφέρει σφόδρα τον Αλέξη Τσίπρα. Η υλοποίηση του σχέδιου βέβαια εξαρτάται τόσο από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, όσο και από τις διαθέσιμες «καρέκλες» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ωστόσο η διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές... διαβάστε περισσότερα στο dailypost.gr