Πολλοί, κυρίως στην Κυβερνητική πλειοψηφία,  ισχυρίζονται ότι με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα υποβαθμιστούν εν τέλει και τα δημόσια.

Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Είναι ένας «καλοδιατηρημένος μύθος» . Δεν έγινε στην Κύπρο και δεν έχει συμβεί και σε καμία άλλη χώρα. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ούτε και παγκοσμίως. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται εμμονικά την αναθεώρηση του άρθρου 16, βάσει του οποίου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Unesco που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Κάτι που επιτρέπεται ακόμη και στην Κούβα

Το άρθρο 16 για τα Πανεπιστήμια, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Είναι κατάλοιπο της φοβικής αντίληψης που είχε η χούντα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν θα έπρεπε να ισχύει ακόμα, εν έτη 2019.

Στην Αμερική το γνωστό Πανεπιστήμιο Berkeley για παράδειγμα δεν έχει υποβαθμιστεί επειδή λειτουργούν παράλληλα και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι, δε, τόσο παράλογη αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που αυτό το ψευδοεπιχείρημα βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με έναν άλλον ισχυρισμό τους: ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν, θα είναι χαμηλού επιπέδου αφού οι φοιτητές θα πληρώνουν σε αυτά. Με απλά λόγια «θα αγοράζουν το πτυχίο». Στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτε από τα δύο.

Και ο λόγος είναι, ότι  τα εν λόγω υπό ίδρυση πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι  μη κερδοσκοπικά.

Να μην υπάρχουν δηλαδή ιδιοκτήτες οι οποίοι θα λαμβάνουν κάποιο μέρισμα αφενός και αφετέρου θα πρέπει να ελέγχονται από μία ισχυρή δημόσια Ανεξάρτητη Αρχή. Λύσεις υπάρχουν δηλαδή και είναι πλήρως εφαρμόσιμες και εφικτές.

Αλλά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι και άκρως υποκριτική για τον απλούστατο λόγο ότι τουλάχιστον 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως και οι μισοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Μάλιστα 5 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διδάξει και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επιπλέον δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Δεν είναι λοιπόν πέραν της ιδεοληψίας τους και άκρως υποκριτικό να επιμένουν; 

Η ευκαιρία αυτή χάθηκε δυστυχώς για άλλα 10 χρόνια.

Η Κύπρος ακολουθώντας το παραπάνω μοντέλο,  σε πολύ λίγα χρόνια μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της εκτός όλων των άλλων. Στην Κύπρο, η εκπαίδευση συμβάλει στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε το καλό της χώρας πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Κόμματός του.

Facebook Comments