Με 19 κατασχέσεις την ώρα απαντά η εφορία στην αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το 2018 καταγράφεται ρεκόρ εισπράξεων από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και από τις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα στον κρατικό κορβανά να εισέλθουν περισσότερα από 5,55 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις ανέρχονταν στα 3,67 δισ. ευρώ.

H πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ, οδήγησε τα νοικοκυριά σε δεινή θέση, αφήνοντας απλήρωτους φόρους 9,1 δισ. ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 118.361 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη στην εφορία.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έκτοτε η εφορία έκοψε ρυθμό εξαιτίας κυρίως των άδειων τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και της φορολογικής συμμόρφωσης αρκετών οφειλετών του Δημοσίου. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι τον μήνα της εξόδου από το μνημόνιο οι κατασχέσεις έπεσαν κάθετα.

Facebook Comments