Αν ρωτήσει κανείς απλούς Έλληνες πολίτες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη τι χρειάζεται η χώρα τους περισσότερο από κάθε άλλο θα πάρει την εξής απάντηση: επενδύσεις! Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε πoυ πολίτες έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το «ξεπούλημα της πατρίδας τους» αλλά στο μεταξύ αυτό έχει αλλάξει. Πάντως το όλο θέμα συζητείται ακόμη με αντιφατικό τρόπο στα ελληνικά ΜΜΕ. Για κάποιους δημοσιογράφους οι ξένοι επενδυτές είναι ανεπιθύμητοι, για κάποιους άλλους έχουν αργήσει. Ειδικά οι τελευταίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Πώς θα επενδύσει η Ελλάδα επενδυτές;

Στον οργανισμό «Enterprise Greece» λίγα λέγονται και περισσότερα πράττονται. «Η τόνωση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και θα συνεχιστεί» ανέφερε στη DW o εκτελεστικός της πρόεδρος Γρηγόρης Στεργιούλης. Η «Enterprise Greece» είναι ένας συμβουλευτικός επενδυτικός οργανισμός που εποπτεύεται από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε το 2014 από τον οργανισμό «Επενδύστε στην Ελλάδα» και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Εξωτερικού Εμπορίου. Ήταν ίσως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να προωθήσουν μια ελκυστική προς τις ξένες επενδύσεις εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Αυτός ήταν εξαρχής ο πρώτος στόχος. Ο δεύτερος είναι η τόνωση των εξαγωγών. Πάντως το να γίνει ελκυστική η Ελλάδα στους ξένους επενδυτές, σημειώνει ο Γρ. Στεργιούλης, είναι κάτι που προσκρούει συχνά σε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες χορήγησης αδειών. Οι κατασκευές και πωλήσεις ακινήτων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν. Επιπλέον πακέτα χρηματοδότησης επενδυτικών πρότζεκτ θα μπορούσαν να χορηγούνται ταχύτερα από τράπεζες και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. Παρομοίως έχει αναπτυχθεί μια νέα στρατηγική που αφορά τον τρόπο χειρισμού από τις τράπεζες των επισφαλών δανείων, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνει το οικονομικό περιθώριο επιχειρήσεων ώστε να προχωρήσουν σε νέα επενδυτικά βήματα. Σήμερα η «Enterprise Greece» απασχολεί 55 άτομα, συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων, μηχανικών, πολιτικών επιστημόνων και συμβούλων.

«Ελάτε για να μείνετε»

Ο Γρηγόρης Στεργιούλης ανοίγει στο γραφείο του το αρχείο με τις λίστες των ξένων επενδυτών. Η ίδρυση παραρτημάτων μεγάλων διεθνών ομίλων έχει αυξητική τάση. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες από τον τομέα του τουρισμού, των ακινήτων, της υγείας, της ενέργειας ή των επικοινωνιών. Πέρυσι, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από πολυεθνικές, σύμφωνα με τον k. Στεργιούλη. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται μεγάλη αύξηση των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, παρατηρεί ο ίδιος.

Ο Γρηγόρης Στεργιούλης είναι ικανοποιημένος, όταν εξετάζει την έκθεση των σχετικών στατιστικών στοιχείων .«Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά το 2017 και το 2018 με διψήφιο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μας έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά» αναφέρει. Ολοένα περισσότερο αυξάνεται και η ζήτηση προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων αλλά και ελληνικών εταιρειών μαρμάρου και τεχνολογίας, εξηγεί ο εξηγεί ο Κλεόβουλος Μπούζος, υπεύθυνος του γραφείου Enterprise Greece στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά  πάντως τους ξένους επενδυτές, οι εμπειρογνώμονες της «Enterprise Greece» ζητούν περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη. Ειδικά τη δεδομένη περίοδο όπου στην αγορά κυριαρχούν κινεζικές εταιρείες.

Facebook Comments