Η HSBC σε νέα της έκθεση, επισημαίνει πως ακόμη δεν υπάρχει ορατότητα στον τραπεζικό κλάδο έτσι ώστε να μπορέσουν οι επενδυτές να εντοπίσουν το εάν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, οι εφικτοί στόχοι μείωσης των NPEs και η βελτιωμένες τάσεις ωστόσο οδηγούν τη βρετανική τράπεζα στο να επισημάνει πως οι ανησυχίες της αγοράς είναι πλέον υπερβολικές. Προς το παρόν πάντως επιλέγει να μειώσει όλες τις τιμές-στόχους στις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών λόγω της πιο επιφυλακτικής στάσης της απέναντι στην κερδοφορία, δίνοντας ωστόσο σύσταση buy και για τις τέσσερις.

Με διάφορες προτάσεις πολιτικής σχετικά με τον κλάδο να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με την επαναξιολόγηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και με πολλά αντικρουόμενα σήματα σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη και τις θεσμικές απαιτήσεις, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών μοιάζει με ένα παζλ, όπως εξηγεί.

Έτσι, η HSBC επιχειρεί να “ζυγίσει” τα απαισιόδοξα επιχειρήματα για τις προοπτικές του μακροοικονομικού τοπίου, την αποτελεσματικότητα των σχεδίων για τα NPEs καθώς και την υποκείμενη κερδοφορία, ενώ εξετάζει και τις “άβολες αλήθειες” σε ό,τι αφορά τις θεσμικές κινήσεις για τη διευκόλυνση της μείωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων του κλάδου.

Κατ άρχήν, όπως επισημαίνει, εκτιμά πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές. Οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να σημειώνει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, η δημοσιονομική προοπτική παραμένει θετική με το κράτος να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τέσσερα χρόνια τουλάχιστον και δεν χρειάζεται προς το παρόν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική προοπτική παραμένουν, αλλά φαίνονται περιορισμένοι.

Σε ό,τι αφορά τα NPEs των ελληνικών συστημικών τραπεζών, η HSBC σημειώνει πως η προγραμματισμένη μείωσή τους θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο στο μακροοικονομικό μέτωπο καθώς οι αυξημένες εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και τη ζήτηση. Οι πρόσφατες προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεγέθους των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να βοηθήσουν πέραν από το να αποτελέσουν απλά ένα “δίχτυ ασφαλείας” ή έναν δυνητικό επιταχυντή σε περίπτωση ύπαρξης καλύτερων οικονομικών όρων. Τα τρέχοντα σχέδια μείωσης του NPEs λειτουργούν και είναι πιθανό να παραμείνουν δαπανηρά για τις τράπεζες αλλά η HSBC θεωρεί πως είναι εφικτά. “Πιστεύουμε επίσης ότι οι εποπτικές απαιτήσεις είναι απίθανο να σκληρύνουν, εφόσον οι τράπεζες πληρούν τους στόχους τους” αναφέρει.

Όπως καταλήγει η βρετανική τράπεζα, οι ανησυχίες της αγοράς φαίνονται υπερβολικές. Οι τάσεις στα θεμελιώδη μεγέθη σχετικά με την υποκείμενη αύξηση των δανείων βελτιώνονται, οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζουν τις top-line πιέσεις, η κερδοφορία  παραμένει υγιής και η κεφαλαιακή επάρκεια θα βελτιωθεί. Επιθετικές πολιτικές επιλογές φαίνεται απίθανο να υπάρξουν, καθώς ενδέχεται να εκτροχιάσουν την πορεία της Ελλάδας προς την ομαλότητα.

Η HSBC προχωρά ωστόσο σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών καθώς ενσωματώνει μια πιο συντηρητική στάση στα κέρδη, όπως και τις επιπτώσεις του dilution για τη Eurobank (λόγω της συγχώνευσης με Grivalia) και για την Τράπεζα Πειραιώς (εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μετατροπή των CoCos). Διατηρεί τη σύσταση buy για όλες τις τράπεζες και στην Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,10 ευρώ από 2,43 ευρώ πριν, στην Eurobank το  0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ πριν, στην Εθνική Τράπεζα μειώνει την τιμή-στόχο στα 2,40 ευρώ από 2,90 ευρώ πριν και στην Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,14 ευρώ από 3,20 ευρώ πριν. Ετσι, για την Alpha βλέπει περιθώρια ανόδου 77,3%, για την Eurobank 41,2%, για την Εθνική 95,1% και για την Πειραιώς 51%. Με δεδομένα τα παραπάνω, η HSBC τονίζει πως η αγορά είναι πολύ απαισιόδοξη αυτή τη στιγμή.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments