Το ήδη αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο εσωτερικό της αστυνομίας μετά τις έκτακτες κρίσεις του περασμένου Οκτωβρίου ήρθαν να επιδεινώσουν οι νέες αποστρατείες ικανών, μη αρεστών αξιωματικών από το Σώμα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, χθες, στον απόηχο των αποφάσεων του ανωτάτου συμβουλίου κρίσεων, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας μιλούσαν για «διάλυση» της αστυνομίας και αμφισβητούσαν ευθέως τις επιλογές του νυν αρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η άκρως ειρωνική ανακοίνωση των εκπροσώπων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. (ΠΟΑΞΙΑ) που πρότειναν οι ατομικοί φάκελοι (σ.σ. τα «βιογραφικά») των αξιωματικών να αντικατασταθούν με «σημειώματα από υπουργούς – βουλευτές, πολιτικά κόμματα, πολιτειακούς παράγοντες, επιχειρηματίες και πρεσβείες».

Οπως και στις έκτακτες κρίσεις του περασμένου Οκτωβρίου, τις οποίες σημειωτέον επεδίωξε και εντέλει πέτυχε ο κ. Ανδρικόπουλος, οι πέντε αντιστράτηγοι, δηλαδή η κορυφή της ιεραρχίας, παρέμειναν ανέγγιχτοι στις θέσεις τους. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματικοί παραμένουν στον ανώτατο βαθμό του αντιστρατήγου για περισσότερα από 4-5 χρόνια. Ιδιαίτερα περιορισμένες ήταν οι αλλαγές και στους υποστρατήγους, καθώς οι 19 κρίθηκαν «διατηρητέοι» και μόλις τρεις αποστρατεύθηκαν. Ο ένας απ’ αυτούς μάλιστα, ο Αχιλλέας Σκανδάλης, θεωρείτο έμπειρος και ικανός αξιωματικός με σταδιοδρομία στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και φέρεται να απομακρύνθηκε πρωτίστως με κομματικά κριτήρια.

«Προτείνουμε η θητεία και παραμονή του αρχηγού, όλων των αντιστρατήγων και υποστρατήγων να είναι ισόβια, όπως ισχύει για τους μητροπολίτες», ήταν το άκρως ειρωνικό σχόλιο των συνδικαλιστών. Στον βαθμό των ταξιάρχων και των αστυνομικών διευθυντών οι αποστρατείες ήταν αρκετές, με συνέπεια νέοι αξιωματικοί με «μόλις» 30 χρόνια υπηρεσίας να οδηγούνται στη σύνταξη και άλλοι, γηραιότεροι, που κοντεύουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια υπηρεσίας να παραμένουν στο Σώμα.

Κατά γενική ομολογία, πρόωρες θεωρούνται οι αποχωρήσεις των Θανάση Κοκκαλάκη και Στέλιου Σπανάκη, που είχαν πετυχημένη σταδιοδρομία σε ευαίσθητες υπηρεσίες, όπως η Αντιτρομοκρατική, η Ασφάλεια, η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών. Μάλιστα, καθώς στις έκτακτες κρίσεις του περασμένου Οκτωβρίου «κόπηκαν» αξιωματικοί που επίσης είχαν μακρά και επιτυχημένη θητεία σε υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως ο Χρήστος Παπαζαφείρης, ο Γιώργος Παπασηφάκης και ο Θανάσης Πράπας, αρκετοί επισημαίνουν τον κίνδυνο μείωσης της αποτελεσματικότητας του Σώματος. Παρομοίως, έκπληξη προκάλεσε η αποστρατεία του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Γιώργου Καρβουνάκη παρότι η παραμονή του στο τιμόνι της υπηρεσίας συνοδεύτηκε από επιτυχίες, όπως για παράδειγμα η εξάρθρωση κυκλώματος που εξήγαγε παράνομα στο εξωτερικό αντικαρκινικά φάρμακα. Σκληρή ανακοίνωση για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της, Μάξιμου Χαρακόπουλου: «Η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος ηθικών αναστολών, προχώρησε στην καρατόμηση άξιων αξιωματικών, με αποδεδειγμένο ήθος, υψηλό επαγγελματισμό και συνέπεια. Αποστρατεύθηκαν διότι απλώς δεν ήταν αρεστοί», επεσήμανε.

Facebook Comments