Τελευταία φορά εκδόθηκε ελληνικό δεκαετές ομόλογο το Μάρτη του 2010. Και αυτή την φορά για την έκδοση του νέου δεκαετούς ελληνικού ομολόγου προσανατολίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει την 5η Μαρτίου με τον ΟΔΔΧ να φαίνεται πως έχει κάνει την ανάλογη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι 3,66.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά την Ελλάδα και προτιμά να μην περιμένει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, η οποία είχε αποτελέσει αρχικά το «ορόσημο» για την έκδοση. Οπως ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, η έκδοση του επόμενου ομολόγου, πιθανότατα 10ετούς, «δεν θα αργήσει πολύ», ενώ τόνισε πως η αγορά δεν επηρεάζεται πλέον σημαντικά από τις εξελίξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το spread έπεσε προχθές, μετά την έκθεση των θεσμών. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια σημαντική αλλαγή της τάσης που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, παρά τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο (WSJ) ότι ενδεχόμενη αναστολή της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην επενδυτική διάθεση που θα αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα.

Ανάδοχοι της έκδοσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC. Η ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου, και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της έκδοσης, εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 4%, με δεδομένο ότι η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώνεται στο 3,65% και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται περίπου στο 3,8%. Η κυβέρνηση θα κινηθεί και αυτή τη φορά με προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να προσελκύσει, όπως και με το 5ετές, «καλής ποιότητας» επενδυτές, προσφέροντας ένα επιτόκιο όχι χαμηλότερο του 4%. Σε ό,τι αφορά το ποσό της έκδοσης, θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό της έκδοσης του 5ετούς. Σε περίπτωση αρνητικών νέων από τη Moody’s, ο χρόνος της εξόδου στις αγορές ίσως να μετατεθεί για μία εβδομάδα αργότερα. Η σημαντική βελτίωση του κλίματος γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τα μέσα Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του τζίρου στην ΗΔΑΤ (έφτασε τα 950 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο συνολικά, ο καλύτερος μήνας μετά τον Οκτώβριο του 2014), βοηθάει σε αυτή την επίσπευση των σχεδίων του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments