O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε σήμερα στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε αυστηρά την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση και δεσμέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης θα προχωρήσει σε φορολογικές περικοπές για τη μεσαία τάξη. Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως “μη απαραίτητο” το τρίτο πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι εκείνος έχει αξιοπιστία. Δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Βρεθήκαμε σε αυτό τον φαύλο κύκλο, επειδή ο κ. Τσίπρας δεν είχε την αξιοπιστία για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα η συζήτηση ανοίγει και υπάρχει ευρύτερη συναίνεση. Ο μόνος που δεν φαίνεται να θίγει το θέμα είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε για αυτά τα αποτελέσματα”, είπε.

Ως λάθος των εταίρων καταλόγισε δεν έδωσαν έμφαση σε όλους τους τομείς, όπως την υγεία, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία. Ανέφερε και την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων ως παράδειγμα της δικής του ατζέντας ώστε να δείξει ότι δεν είναι απαραίτητο να του τα υπογορεύον όλα οι εταίροι του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως δεν είναι χαρούμενος για τον Όρμπαν, έκανε λόγο για πρόβλημα και είπε μάλιστα ότι τον θεωρεί πρόβλημα. Αν και ο ίδιος ο ΚΜ τόνισε ότι είναι υπέρ της διαφύλαξης των συνόρων κρίνει ως ιδιαίτερα προβληματική την αντίληψη του Ούγγρου πρωθυπουργού για τη μετανάστευση. Ζήτησε, επίσης, από την Ευρώπη να κάνει διάκριση μεταξύ προσφύφων και μεταναστών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή μνεία στον ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό και ανακοίνωσε μάλιστα την επιστολή που θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: “Τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή στο ΕΛΚ ζητώντας την αναστολή συμμετοχής του κόμματος του Όρμαν. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι δε συμβαίνει, είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΕΛΠ, πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξει θέτοντας σε αναστολή το κόμμα του. Αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να συμμετάσχει”.

Ωστόσο, έκανε και μία ευθεία σύγκριση μεταξύ Ορμπάν και Τσίπρα μιλώντας για λαϊκισμό και πρακτικές: “Θα ανέμενα την ίδια ευαισθησία που δείχνουν για τον Όρμπαν να τη δείχνουν και για τον κ. Τσίπρα , για τις παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, για τον τρόπο που επιτίθεται στους αντιπάλους του”. Καταλόγισε ευθύνες σε όσους κάνουν πως δε βλέπουν και ιδίως στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Για τις εκλογές είπε ότι όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερα θα είναι και δήλωσε “σίγουρος ότι οι Ελληνες στις επικείμενες εκλογές θα πούνε στον κ. Τσίπρα Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε”.

Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση τις Κομισιόν πριν δύο ημέρες ανέφερε ότι οι δαπάνες του Δημοσίου όλο και αυξάνονται κι αυτό γιατί “προσλαμβάνουμε πάλι περισσότερο κόσμο και ιδίως μέσω συμβάσεων από ό,τι στο παρελθόν. Και το κάνουμε αυτό επειδή επανερχόμαστε στις παλαιές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία“.

Κατηγορήθηκε ότι στο κόμμα του υπάρχουν εθνικιστικές τάσεις και άνθρωποι που δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνος το απέκλεισε και είπε ότι αυτό δεν ισχύει αλλά η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη στην οποία υπάρχει και η συντρηρητική δεξιά.

Σε αναφορά που έγινε για τη Συνθήκη των Πρεσπών εξήγησε ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά και εξ αρχής η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εσφαλμένη. Όπως σημείωσε, η διαφωνία δεν ήταν μόνο ως προς το όνομα και προσέθεσε ότι εκείνος δεν ήταν αδιάλαχτος. Επεσήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που άλλοι έξι πρωθυπουργοί είπαν “όχι”.

Σε σύγκριση που του έγινε με το Γιώργο Παπανδρέου καθώς κι αυτό είχε -όπως είπαν- παρόμοιο προφίλ απάντησε: “Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα χρειάστηκε 6 μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε μετά μοίραζε χρήματα”.

Facebook Comments