Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι ορίστηκαν οι ανάδοχοι για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, την πρώτη μετά από εννέα χρόνια, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει αύριο.

Aνάδοχοι θα είναι τρεις αμερικάνικες τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει “στο κοντινό μέλλον”, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η 5η Μαρτίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Η απόδοση της έκδοσης αναμένεται κοντά στο 4%, λίγο υψηλότερα από αυτό του πρώην 10ετούς και νυν 9ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 το οποίο σήμερα αγγίζει νέα χαμηλά 13 ετών στο 3,601%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα διαμορφωθεί κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 δισ. με 3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε  σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010 όπου αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο καθεστώς των μνημονίων, με κουπόνι 6,25%. 

Η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodys την Παρασκευή στο Β1 από Β3 με σταθερές προοπτικές, αποτέλεσε ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τον ΟΔΔΗΧ, επισπεύδοντας έτσι τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να έχει ισχυρή ζήτηση, τόσο λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος μετά τις εκδόσεις χρέους από Ιταλία και Ισπανία όσο και λόγω της πολύ καλής πορείας του νέου 5ετούς ομολόγου του οποίου η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 31%.

Νωρίτερα:

Η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodys, λειτουργεί ευεργετικά τόσο για την εικόνα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων όσο και στον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές αυτήν την εβδομάδα με το πρώτο 10ετές ομόλογο τα τελευταία εννέα χρόνια. Σήμερα, οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006.

Οι αναλυτές δεν είχαν αποκλείσει το “δώρο” των δύο βαθμίδων από τον οίκο, μετά και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς είχε μείνει “πίσω” σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις του σε σχέση με τους υπολοίπους. Αυτή η εξέλιξη θα έδινε με βεβαιότητα το “πράσινο φως” στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε νέα έξοδο άμεσα, πριν το Eurogroup, όπως είχε επισημάνει η Danske Bank. Υπενθυμίζεται πως η Moodys μέχρι πρόσφατα βαθμολογούσε τη χώρα μας έξι βαθμίδες κάτω από το investment grade τη στιγμή που η S&P την βαθμολογεί τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα και η Fitch τρεις. Μετά από την κίνηση της Παρασκευής, η Moodys “ευθυγραμμίζεται” με την S&P, και η Fitch παραμένει η πιο “γενναιόδωρη”.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028 υποχωρεί κατά 1,13% στο 3,601% στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από 13 χρόνια, ενώ η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024, το οποίο εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με απόδοση 3,6%, υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την “πρεμιέρα” του στις αγορές στο 2,754% με πτώση 1,75%. Η συνολική πτώση της απόδοσής του από την ημέρα της έκδοσής του φτάνει το 31%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι ισχυρή, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ισπανία. Η πολύ καλή πορεία του 5ετούς ομολόγου το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά αψήφησε τις αρνητικές εκθέσεις της Κομισιόν, με τα ελληνικά spreads μάλιστα να υποχωρούν, δείχνουν πως η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές. “Η κίνηση της Moodys αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποφέρουν καρπούς με τη μορφή κάποιας δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα”, σημειώνει στο Reuters o στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz. “Αλλά είναι επίσης σημαντικό πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές”, όπως προσθέτει.

Επιπλέον, το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του τζίρου στην ΗΔΑΤ (έφτασε τα 968 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο συνολικά, ο καλύτερος μήνας μετά τον Οκτώβριο του 2014), βοηθάει στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές.

Το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στο 4% ενώ ο ΟΔΔΗΧ ούτε αυτή τη φορά – όπως και με το 5ετές – στοχεύει σε ένα μεγάλο ποσό (στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ) αφού σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να στείλει ένα ισχυρό “σήμα” στις αγορές, καθώς (λόγω του μεγάλου cash buffer) δεν υπάρχει ανάγκη για άντληση χρηματοδότησης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments