Οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου
Ο παλιός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο είπε μια μεγάλη αλήθεια στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Χατζηνικολάου
Ο παλιός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο είπε μια μεγάλη αλήθεια στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Χατζηνικολάου
Ο παλιός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο είπε μια μεγάλη αλήθεια στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών. Ότι οι αγορές έχουν αλλάξει τις τελευταίες μέρες την στάση τους έναντι της Ελλάδας και της πορείας της οικονομίας της προς το θετικότερο, διότι προεξοφλούν την εκλογική νίκη της ΝΔ και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ σύντομα. Η αλήθεια αυτή έχει δώσει τη δυνατότητα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η Standard and Poor’s, να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών να ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες. Κι επιτρέπουν στην απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζουν την, για πρώτη φορά από το τέλος του μνημονίου, την έξοδο στις αγορές με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, μια και παρατηρείται πτώση του επιτοκίου, που είχε φτάσει πριν από λίγους μήνες σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ τώρα αποκλιμακώνεται.
Πολύ θετική θεωρείται κι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, όπως διατυπώθηκε και στους Δελφούς και σε άλλες παρεμβάσεις του, για την ανάγκη μείωσης των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχει δεσμευθεί να επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία μέχρι το 2060, και που θεωρούνται αντικειμενικά ως ανέφικτα. Η μείωση αυτών των στόχων σε πιο εφικτά επίπεδα, θα επέτρεπε στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά, μη παραγωγικά και μη ανταγωνιστικά επίπεδα. Εφόσον μάλιστα, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα της ΝΔ, συνοδευθεί η μείωση αυτή και με την ραγδαία μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, που έχει επιβάλλει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και με ένα τσουνάμι επενδύσεων, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να δημιουργεί και να αναπτύσσεται ουσιαστικά μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, που η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό «φλερτάρει» και πάλι με την ύφεση και την στασιμότητα.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα φορολογικό, μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό σοκ για να μπορέσει να αντιδράσει θετικά στην στασιμότητα και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο του χρέους, των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της δυσβάστακτης φορολογικής επιβάρυνσης, που αποτρέπει την επενδυτική δραστηριότητα κι υπονομεύει την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την ταχεία απομάκρυνση της κυβέρνησης της Αριστεράς, που απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους στόχους που είχε θέσει εξαιτίας της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της. Αλλά, μολονότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί, ο διεθνής παράγοντας συνειδητοποιεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου, όποτε κι αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν, το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019, αν κι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα διεξαχθούν αρκετά νωρίτερα, ενδεχομένως και τον προσεχή Μάϊο.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της χώρας είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα εγκληματικά σφάλματα της κυβέρνησης Τσίπρα, που συνεχίζει με κάθε τρόπο να ναρκοθετεί τον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης, έχουν υπονομεύσει τις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης σε συνδυασμό με το λίαν πιθανόν ενδεχόμενο νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που προφανώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου είναι η επιστροφή των αναδρομικών, που επιδικάζουν τα δικαστήρια σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Μια ωρολογιακή βόμβα, που έχει αποκρύψει από τους ευρωπαίους δανειστές η κυβέρνηση Τσίπρα, μολονότι το κόστος τους φτάνει ακόμα και το εφιαλτικό ποσό των 18 δις ευρώ, που φυσικά σήμερα δεν είναι δυνατόν να δοθεί γιατί απλώς δεν υπάρχει στα ταμεία του κράτους και δεν είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί, με τις δεδομένες δουλείες της ελληνικής οικονομίας.
Συγχρόνως, οι δομές του ελληνικού κράτους βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Η ΔΕΗ, που ήταν κερδοφόρα μέχρι το 2014, αντιμετωπίζει σήμερα ζημίες του εφιαλτικού επιπέδου των 400 εκατ ετησίως. Τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο συστημικός κίνδυνος για τις 4 ελληνικές τράπεζες, που ακόμα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια», δεν έχει ξεπεραστεί. Αντίθετα μάλιστα. Και φυσικά οι κρατικές υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστημία, ακόμα κι η αστυνομία, βρίσκονται σε συνθήκες διάλυσης.
Όλα αυτά θα κληθεί να αντιμετωπίσει με ταχείς ρυθμούς η επόμενη κυβέρνηση, προωθώντας τάχιστα μια σειρά από δραστικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τρόπο που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, που παραμένει ο μεγάλος ασθενής, που αποτρέπει την έξοδο της χώρας από την βαθιά κρίση, που εμφιλοχωρεί από το 2010 και μετά. Θα τα καταφέρει, με δεδομένη την αποφασιστικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη. Ολοι το ελπίζουμε. Αλλά δεν αρκεί μόνον η βούληση του επόμενου πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Προϋποθέτει και την συμφωνία και την αποδοχή εκ μέρους της κοινωνίας, που σε μεγάλο βαθμό αρνείται να αποδεχτεί ότι η κατάσταση είναι πολύ δυσκολότερη από ότι ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται.
Facebook Comments