Στην καθιερωμένη συνέντευη Τύπου ο Mario Draghi ανέφερε πως αποφασίσαμε η ΕΚΤ να ξεκινήσει μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III), ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και λήγοντας τον Μάρτιο του 2021, ο καθένας με διάρκεια δύο ετών.

Αυτές οι νέες πράξεις TLTRO-III θα συμβάλουν στη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών τραπεζικού δανεισμού και στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής

Στο πλαίσιο του TLTRO-III, οι αντισυμβαλλόμενοι θα δικαιούνται να δανειστούν έως και το 30% του αποθέματος των επιλέξιμων δανείων στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με επιτόκιο που θα αναπροσαρμόζεται στο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της κάθε πράξης

Οι νέες δράσεις θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και η ήπια μετάβαση της νομισματικής πολιτικής.

Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των εσόδων από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων (APR) για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μετά και τη χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης επιτοκίων και για όσο χρειαστεί, ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας. 

Η ΕΚΤ προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019. Η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 1,6% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2021.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, το 2020  στο 1,5% και το 2021 στο 1,6%.

Facebook Comments