Η μη επίτευξη του στόχου για το ελληνικό ΑΕΠ του 2018, έστω και οριακά, προκαλεί αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος έτους, με την ανάκαμψη να παραμένει εξαιρετικά αναιμική.

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα οδηγούνται σε επιδείνωση, ενώ καθόλου ευχαριστημένοι δεν θα πρέπει να είναι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο νέο 10εοτές ομόλογο. Αν και η διαπραγμάτευσή του στην ΗΔΑΤ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, στην διατραπεζική αγορά η απόδοσή του κινείται στο 4%, από 3,90% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, προκαλώντας απώλειες στα χαρτοφυλάκια. Θυμίζουμε πως το 5ετές τις ημέρες πριν την επίσημη διαπραγμάτευσή του σημείωσε ισχυρό ράλι, βοηθώντας περαιτέρω στην ενίσχυση του κλίματος.

Η απόδοση του 5ετούς σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο και κινείται στο 2,938% ( +3,31%), ενώ το ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 (πρώην 10ετές) βλέπει το yield του να ανεβαίνει κατά 1% στο 3,821% από το 3,66% και τα χαμηλά 13 ετών που έχει υποχωρήσει την Δευτέρα, μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προφορών για το 10ετές.

Όλα δείχνουν πως ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε εσπευσμένα στην έκδοση του 10ετούς την Τρίτη, εκμεταλλευόμενος το “δώρο” της Moody’s αλλά και για να προλάβει τα άσχημα νέα τόσο από το μέτωπο του ΑΕΠ όσο και από το μέτωπο του Eurogroup. H έξοδος αυτή είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και όχι στόχο την χρηματοδότηση. Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ωστόσο το μήνυμα που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή – κοιτώντας την εικόνα των ελληνικών κρατικών τίτλων – είναι πως η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη και ενέχει ρίσκο, για αυτό και βρίσκεται ακόμη μακριά από την κατηγορία του “επενδυτικού βαθμού”.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments