“Η ελληνική πλευρά πίστευε ότι μπορούσε να πιέσει με την απειλή εξόδου από το Ευρώ ενώ υπήρχαν μέλη της ένωσης που επιθυμούσαν αυτή την έξοδο” παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το Παρίσι, αναφερόμενος στη δραματική διαπραγμάτευση του 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε φοιτητές, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη διαπραγμάτευση του 2015. Παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση τότε συνθηκολόγησε και δέχθηκε ένα συμβιβασμό καθώς και ότι η κατάσταση κρίσης που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015 προήλθε από μια κακή εκτίμηση της κατάστασης.

«Είμαστε λιγότερο δυνατοί από όσο νομίζαμε» είπε για συνεχίσει λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά πίστευε ότι μπορούσε να πιέσει με την απειλή εξόδου από το Ευρώ ενώ υπήρχαν μέλη της ένωσης που επιθυμούσαν αυτή την έξοδο.

Τόνισε πάντως από την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις του τρίτου προγράμματος ότι το δημοκρατικό κενό και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παραμένει και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διακρατικό διυπουργικό επίπεδο «Συζητούσαμε στο Eurogroup και οι αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών. Συνεπώς τι δημοκρατία είναι αυτή ;» παρατήρησε.

Facebook Comments