Η διπλή έξοδος στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων, με τον τζίρο να έχει “ανεβάσει” ταχύτητα και όπως δείχνει η πορεία των ελληνικών τίτλων αυτή την εβδομάδα, το sell-off που ακολούθησε τις ημέρες μετά την έκδοση του 10ετούς λόγω των αναφορών περί μη εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup, αποτέλεσε επενδυτική ευκαιρία “εισόδου” στα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, σήμερα η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ κρατικός τίτλος ανάλογης διάρκειας, και διαμορφώνεται στο 2,640%, επίπεδα που είχαμε “ξανασυναντήσει” τον Αύγουστο του 2005 (το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί η απόδοση 5ετούς ομολόγου ήταν τον Ιούλιο του 2015 όταν η Ελλάδα κινδύνευε με Grexit, όπου είχε ξεπεράσει το 36%). Αξίζει να σημειώσουμε πως από την έκδοσή του στα τέλη Ιανουαρίου όπου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,6% έχει υποχωρήσει κατά 27% “δικαιώνοντας” πλήρως όσους επενδυτές το εμπιστεύθηκαν, αντίθετα με την περίπτωση του 7εούς ομολόγου πέρσι τον Φεβρουάριο.

Καλή, αλλά πιο “συγκρατημένη” είναι και η εικόνα του νέου 10εοτύς ομολόγου του οποίου η απόδοση από το 3,90% που ήταν στην έκδοση έχει υποχωρήσει στο 3,816%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments