Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο και στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, βοηθώντας σημαντικά στην εδραίωση του θετικού κλίματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η ανάκαμψη που ξεκίνησε από τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου δεν… σκοντάφτει σε κανένα εμπόδιο που στήνεται στον δρόμο της, αποδεικνύοντας πως τα ξένα χαρτοφυλάκια προεξοφλούν βελτίωση των προοπτικών του κλάδου αλλά και της Ελλάδας, με ορίζοντα τις εκλογές.

Από τα τέλη του Ιανουαρίου, που βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 57%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ περίπου. Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων –στα οποία οι περισσότερες τράπεζες βρέθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, πλην της Eurobank, στην οποία η ανάκαμψη ξεκίνησε τον Νοέμβριο, μετά το deal με την Grivalia–, οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν άλμα άνω του 145% (Πειραιώς). Η Εθνική ενισχύεται κατά 84,8%, η Alpha Βank κατά 59,7% και η Eurobank είναι στο +47,5%.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», πέρα από τεχνικούς λόγους που βοήθησαν στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών –τελείωσαν οι πωλήσεις από την έξοδο των Eurobank, Πειραιώς και Εθνική από τον MSCI, αύξηση τιμών ελληνικών κρατικών ομολόγων με μείωση του κινδύνου της χώρας–, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι-προσδοκίες που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις γύρω από τη μείωση των NPEs αλλά και το μακροοικονομικό και πολιτικό τοπίο… Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments