Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Brexit η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι μία παράταση μπορεί να δοθεί μόνο εφόσον το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου που είχε υπογράψει το Λονδίνο με την ΕΕ και υπό την προϋπόθεση ότι θα “ληφθεί υπόψη” η ημερομηνία των ευρωεκλογών.

Εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων η ΕΕ θα μπορούσε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η καγκελάριος. Η μεγαλύτερη εμπλοκή, επεσήμανε, αφορά το ζήτημα της Ιρλανδίας και το ερώτημα πώς μπορεί να διαφυλαχθεί η ενότητα της εσωτερικής αγοράς”.

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι επιθυμεί μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ έχει πλέον προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το προσωπικό στα τελωνεία έχει ενισχυθεί για να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και εκτελωνισμός, ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση έχουν επιλυθεί, οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς τη Μ. Βρετανία θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, ενώ, για τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ για μία “σύντομη” παραμονή υπάρχει πρόνοια να εξαιρεθούν σε πρώτη φάση από την υποχρέωση να ζητήσουν βίζα.

Facebook Comments