Η HSBC σε νέα της έκθεση για την Ελλάδα, μετά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, επισημαίνει πως το “ποτήρι παραμένει μισογέματο”. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν βασική πηγή ανησυχίας και οι απόψεις σχετικά με τις πιθανές λύσεις για το ζήτημα των υψηλών επίπεδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, διίστανται.

Όπως επισημαίνει, στην Αθήνα όπου βρέθηκαν τα στελέχη της τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με αξιωματούχους από την Κομισιόν, το ΔΝΤ, την ΤτΕ, τον ΟΔΔΗΧ, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, τη Νέα Δημοκρατία καθώς και με Έλληνες τραπεζίτες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η HSBC επισκέφτηκε την Ελλάδα από την ημέρα που η χώρα βγήκε από το καθεστώς των μνημονίων.

Το ταξίδι αυτό, όπως επισημαίνει, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι η ανάπτυξη της χώρας παραμένει σε καλή τροχιά. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης της και της ευρωζώνης, και διευρύνεται σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Πάντως οι απόψεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας διαφέρουν κυρίως λόγω της “κόπωσης” των μεταρρυθμίσεων και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κέρδη στην παραγωγικότητα.

Μέχρι στιγμής, η μεταμνημονιακή εποπτεία έχει κινηθεί ομαλά, ωστόσο η ΕΕ δεν έδωσε το “πράσινο φως” για την εκταμίευση ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω διαφωνίας σχετικά με τον νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας ο οποίος και θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs τους. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές ήταν θετικές σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, ενδεχομένως έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο η Ελλάδα διαθέτει ένα cash buffer άνω των 40 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι το τέλος του 2023 τουλάχιστον.  Δεν υπάρχει σαφής στρατηγική για το τι θα γίνει με αυτήν την έξτρα ρευστότητα, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ, μείωσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή στήριξης των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την HSBC οι μεγαλύτεροι πάντως κίνδυνοι αυτοί τη στιγμή γύρω από την Ελλάδα είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων,  οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, οι εξωτερικές ανισορροπίες της χώρας καθώς και οι επικείμενες εκλογές – λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων-παροχών που μπορεί να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι κίνδυνοι όμως φαίνονται σχετικά περιορισμένοι, όπως σημειώνει.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, ενώ εμφανίζονται βέβαιες ότι μπορούν να επιτύχουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους.  Τα μηνύματα όμως σχετικά με την ομαλοποίηση της εικόνας του κλάδου είναι ανάμεικτα, με τους μετόχους να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πιθανότητα, τη χρησιμότητα και το χρονοδιάγραμμα των πιθανών λύσεων που αφορούν το σύνολο του κλάδου, καθώς και τη δομή και την αποτελεσματικότητα του συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των προβληματικών assets.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments