Έπειτα από παρέμβαση της Τράπεζας της Τουρκίας αλλά και τις απειλές που εξακόντισε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά των τραπεζών, η τουρκική λίρα ανέκαμψε χθες με το δολάριο να αντιστοιχεί σε 5,4222 τουρκικές λίρες.

Ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα όταν η ελεύθερη πτώση της θύμισε τη νομισματική κρίση του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, η Τράπεζα της Τουρκίας άφησε να εκτοξευθεί σε ποσοστό άνω του 300% το επιτόκιο overnight δανεισμού λιρών. Κατέστησε, έτσι, υπερβολικά δαπανηρό τον δανεισμό λιρών και ύψωσε ένα δυσθεώρητο εμπόδιο σε όσους δανείζονταν λίρες με σκοπό την κερδοσκοπία. Βρέθηκαν, έτσι, «εγκλωβισμένοι» στις τοποθετήσεις τους σε τουρκικές λίρες όσοι επενδυτές θέλησαν να απαλλαγούν από το τουρκικό νόμισμα.

Με το επίπεδο των έξι λιρών έναντι ενός δολαρίου να φαίνεται ξανά ορατό μόλις μια εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ήταν αναμενόμενη. Η τράπεζα, πάντως, διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο επίπεδο του 24% στο οποίο το οδήγησε τον Σεπτέμβριο, όταν με μεγάλη καθυστέρηση προχώρησε σε αύξηση κατά 650 μονάδες βάσης.

Facebook Comments