Έχασε και την Κωνσταντινούπολη το AKP, κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την Αγκυρα και την Σμύρνη στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες αποτελούσαν εκλογές δημοψήφισμα για τον τούρκο πρόεδρο. Το κόμμα του επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο κατέγραψε σημαντικές απώλειες.

Oπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 4,16 εκατ, ψήφους ενώ του AKP 4,13 εκατ. ψήφους.

Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ με το κόμμα του Ερντογάν και την αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να υποστηρίζουν πως νίκησαν με μικρή διαφορά. Η διαφορά ήταν έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες στις 4.000 ψήφους με το ΑKP να συγκεντρώνει 48,70% και το CHP 48.05%.

Νωρίτερα:

Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες αποτελούσαν εκλογές δημοψήφισμα για το AKP αλλά και τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο. Το κόμμα του επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο κατέγραψε σημαντικές απώλειες, χάνοντας την Άγκυρα,τη Σμύρνη, την Αττάλεια και τα Αδανα ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη.  Στην Αγκυρα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε 47,06% ενώ CHP 50,90%.

Εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη το θρίλερ συνεχίζεται. Πού καταλήγει ο δήμος; Στο κόμμα του Ερντογάν ή στην αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Αμφότεροι υποστηρίζουν πως νίκησαν με μικρή διαφορά. Πάντως, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν να έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο. Η διαφορά πάντως που δίνεται μέχρι στιγμής είναι στις 4.000 ψήφους με το ΑKP να συγκεντρώνει 48,70% και το CHP 48.05%.

Νωρίτερα:

Μάχη στήθος με στήθος για τους δύο υποψηφίους δημάρχους της Άγκυρας, με το 40% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί. Σε μισή ώρα αναμένεται να υπάρχουν σίγουρα αποτελέσματα για το αν ο Ερντογάν, χάνει έναν από τους δύο μεγαλύτερους δήμους.

Νωρίτερα:

Με αιματηρά επεισόδια σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Τουρκίας, έκλεισαν πριν λίγη ώρα οι κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Με την άρση της απαγόρευσης από το Ανώταστο Εκλογικό Συμβούλιο μεταδίδονται πλέον και επίσημα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά αν και το δείγμα δεν είναι ακόμη αρκετά αντιπροσωπευτικό για δημοτικές εκλογές ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται στην Κωνσταντινούπολη να με 51,7% έναντι 45,6% του Εκρέμ Ιμάμογλου ενώ έχει καταμετρηθεί το 35% των ψήφων.

Στην Άγκυρα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα διαφαίνεται ανατροπή με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Οζασεκί να προηγείται με 50,65% έναντι 46,2% του Μανσούρ Γιαβάς (CHP) με καταμετρημένο το 26%. Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58,37% έναντι 37,4% του Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP) με καταμετρημένο περίπου το 25% των ψήφων.

Νωρίτερα:

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 56.911.967 ψηφοφόροι για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι θα ψηφίσουν και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Facebook Comments