Οι εντολές αγορών, σύμφωνα με τις πληροφορίες προέρχονται κυρίως από ξένα funds, που βλέπουν διαμόρφωση αξιών και υγιείς συνθήκες κεφαλαιακής διάρθρωσης των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι ξένοι θεωρούν ότι οι τράπεζες αποτελούν το απόλυτο play για το Ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά δεν προκύπτει ότι οι εντολές αυτές είναι πάγιες ότι δηλαδή «ήρθαν για να μείνουν». Θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός προκειμένου να φανεί η εμπιστοσύνη τους στην αγορά, την οποία μέχρι πριν από καιρό πυροβολούσαν με κάθε τρόπο.

Αν και στο σύνολο της αγοράς, τα φτερά και η δυναμική της αρχικής ανόδου έχουν κοπεί, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να κινείται το ίδιο εντυπωσιακά. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι την πρώτη μέρα αποκοπής του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha, η μετοχή θα έπαιρνε την κατιούσα, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Και όχι μόνο αυτό,  αλλά η αντίδραση πέρασε και στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά. Οι χαμηλές τιμές μετά την αποκοπή του δικαιώματος είναι και ο βασικότερος λόγος που τραβάει την Alpha προς τα πάνω και μάλιστα με κέρδη που ξεπερνούν το 30,5%, στα 0,6340 ευρώ και όγκο σχεδόν 15 εκατ. ευρώ.

Η αγορά προεξοφλεί ότι ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με την Eurobank στα 0,325 ευρώ, Πειραιώς στα 0,3540 και Εθνική στο 1,12 ευρώ. Σημειωτέον, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Alpha πέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Εθνική, η οποία διαμορφώνεται στο 1,5 δις. ευρώ, έναντι 1,347 δις.

Από την άλλη, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η έκθεση της Moody’s για την Ελλάδα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας. Επισημαίνεται ότι η χώρα κάθε μήνα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα.

Το καλό κλίμα περνάει και στα υπόλοιπα χαρτιά με την ΕΧΑΕ να ενισχύεται σε νέα υψηλά έτους, πάνω από τα 6,20 ευρώ, εξαιτίας των ωφελειών που πρόκειται να αποκομίσει από warrants και αυξήσεις κεφαλαίου.  Πάνω από τα 7 ευρώ διαπραγματεύεται ο ΟΤΕ, στα 8,47 ευρώ  τα ΕΛΠΕ, στα 7,77 ευρώ η ΔΕΗ, στα 19,79 ο ΟΛΠ και στα 7,43 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Πιέσεις στη Frigoglass, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου.

Ο συνολικός τζίρος ξεπερνάει τα 63 εκατ. ευρώ . Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν τα 40 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Facebook Comments