«Πράσινο φως» για τη διπλή δόση έδωσε το Eurogroup

MarketNews

«Πράσινο φως» για τη διπλή δόση έδωσε το Eurogroup , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Το Eurogroup ενέκρινε τη διπλή δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ ευρώ.

Άλλωστε, νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, διεμήνυε πωε η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του ευρώ θα αφορά στην αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία και θα επικυρωθεί, ενώ, όπως αποσαφήνισε, η απόφαση θα είναι κοινή και για τις δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για εκπλήρωση, προκειμένου να δοθούν οι δυο δόσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Η Τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, «αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».

«Εν όψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Στο Eurogroup, αναμένεται, εκτός των άλλων, να αναζητηθεί και λύση για το ζήτημα της αποπληρωμής του ελληνικού ομόλογου των 5,6 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Μαΐου και διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την έκθεση της τρόικας για το «ξέπλυμα» χρήματος στην Κύπρο και θα ζητήσουν από τη Λευκωσία να κάνει προσαρμογές, ώστε να είναι συμβατή με τις επισημάνσεις της Moneyval και της Deloitte Ιταλίας.

Σημαντική είναι και η έγκριση της πρώτης δόσης του πακέτου βοήθειας προς την κύπρο. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε σήμερα την πρώτη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο τμήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΜΣ από το Λουξεμβούργο, το πρώτο μέρος της δόσης, ύψους 2 δισ.. ευρώ εκταμιεύθηκε σήμερα, ενώ η δεύτερη, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από την 30ή Ιουνίου.

Επιπλέον στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΣ αναφέρει ότι «τα δύο τμήματα της δόσης θα καταβληθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «τα δάνεια του ΕΜΣ συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να αγοράσουν χρόνο για την Κύπρο. Ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιή βάση».

Στην ανακοίνωση του ΕΜΣ υπενθυμίζεται ότι «σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΕΜΣ αναμένεται να συνδράμει με 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου με ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο».