Με καθαρές εισροές οι ξένοι πάνω από 250 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο στον Χ.Α. Υπάρχει όμως διάχυτη αμφιβολία, αν τα κεφάλαια που επενδύονται στο Χ.Α. «έρχονται» για να μείνουν ή αποτελούν προσωρινές τοποθετήσεις.

Οι εντολές στις τράπεζες προήλθαν κυρίως από ξένα funds, όπως τα Delphi, Dromeus, Third Point, αλλά και τα desks ξένων οίκων, κυρίως από το Λονδίνο, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι επίκειται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σύντομα.

Επιπρόσθετα, σημαντικές εντολές αγορών βγήκαν από φίλια χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μεγαλοπελάτες του private banking, αλλά και συνδεδεμένες με τις τράπεζες εταιρείες, ΑΕΔΑΚ, τμήματα asset management, ασφαλιστικές κ.ά.

«Η συμπεριφορά της αγοράς, αλλά και των αγορών είναι περισσότερο… αγελαία», σχολιάζει ο σύμβουλος επενδύσεων κ.Δ. Τζάνας, ενώ ο υπεύθυνος ανάλυσης της BetaXρηματιστηριακής κ. Εμ. Χατζηδάκης, επισημαίνει ότι, «καταγράφονται κυρίωςαγορές από hedge funds που κάνουν κερδοσκοπικές τοποθετήσεις και όχι από pension funds, δηλαδή κεφάλαια που διαχειρίζονται ασφαλιστικά ταμεία και είναι πιο μακροπρόθεσμα.

Η υπεραντίδραση των τραπεζών, που επανέφερε τον δείκτη τους στις 250 μονάδες, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε μήνες, έχει να κάνει με μια σειρά από εξελίξεις.

Η πρώτη εξέλιξη δεν είναι άλλη από το ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο στον κλάδο, με την ΕΤΕ να αποκτά την «μικρή» FBB και η Eurobank, όπως όλα δείχνουν να αποκτά πακέτο την Proton Bank και το Ταχ. Ταμιευτήριο για να κινηθεί η διαδικασία πώλησης του νέου ομίλου.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου, τόσο της Alpha, όσο και της Πειραιώς θεωρούνται εξασφαλισμένες από τους αναδόχους τους, ενώ η Εθνική, σύμφωνα με την αγορά εκτιμάται ότι έχει συγκεντρώσει κεφάλαια κοντά στα 800 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα προβαίνει στο κούρεμα των υβριδικών ομολογιών της.

 

Παράλληλα, κατά τις πληροφορίες πάντα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΤΕ θα επιθυμούσε να αποκτήσει την «καθαρή» Τράπεζα Αττικής, η οποία θεωρείται μία από τις τράπεζες με ισχυρή μετοχική βάση από το Ταμείο των Μηχανικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Τρίτος λόγος της κούρσας των τραπεζικών τίτλων είναι τα warrants, όπου η διαπραγμάτευσή τους, ειδικά για την Alpha, όπως προβλέπει η αγορά, θα αντιστοιχούν σε τιμή κοντά στα 3 ευρώ! Που σημαίνει ότι αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο ταμπλό μπορεί να μην είναι τίποτε άλλο από ένα arbitrage ενόψει της διαπραγμάτευσης των warrants.

Warrants

Όπως είναι γνωστό, τα warrants αποτελούν Κινητές Αξίες οι οποίες θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι ελευθέρως μεταβιβάσιμες, δηλαδή υπάρχει για αυτές δευτερογενής διαπραγμάτευση.

Το κάθε warrant εκδίδεται πάνω στη μετοχή της κάθε Τράπεζας που ανακεφαλαιοποιείται.

Το κάθε warrant ενσωματώνει το δικαίωμα -αλλά όχι υποχρέωση- στον κάτοχό του: να αγοράσει,

  • προκαθορισμένο αριθμό από υποκείμενες μετοχές της Τράπεζας που θα κατέχει το ΤΧΣ,
  • σε καθορισμένη εκ των προτέρων τιμή (την τιμή εξάσκησης του warrant),
  • σε συγκριμένες ημερομηνίες (ημερομηνίες εξάσκησης)

μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο, 4,5 χρόνια (ή 54 μήνες) από την ημερομηνία έκδοσης των warrants.

Warrants θα λάβουν όσοι επενδυτές συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της κάθε Τράπεζας, εφόσον επιτευχθεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών στην αύξηση, δηλαδή το 10% του συνολικού κεφαλαίου που θα αντληθεί με έκδοση μετοχών.

Δηλαδή, τα warrants αποτελούν ένα κίνητρο (sweetener) για τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ μιας Τράπεζας, που παρέχεται για να ασκήσουν αν θέλουν το δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας σε βάθος (4,5 ετών ή σύνολο 54 μηνών), τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εξάσκησης.

Πρόκειται δηλαδή για warrants αγοράς (call warrants).

Οι δικαιούχοι επενδυτές λαμβάνουν δωρεάν ένα warrant για κάθε νέα κοινή μετοχή της τράπεζας που αποκτούν κατά την ΑΜΚ από άσκηση των δικαιωμάτων τους. Τα warrants παραδίδονται στους επενδυτές ταυτόχρονα με την παράδοση των νέων κοινών μετοχών.

Για παράδειγμα

Αν οι ιδιώτες συμμετάσχουν κατά 10% τότε δικαιούνται να λάβουν (100%-10%)/10%=9 μετοχές.

Aν οι ιδιώτες συμμετάσχουν κατά 12%, θα δικαιούνται να λάβουν (100%-12%)/12% =7,3333 μετοχές.

Προσδοκίες

Από εκεί και πέρα οι αγορές αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες των εισηγμένων να βγουν στις αγορές. Όπως έγινε με τα ΕΛΠΕ που εξέδωσαν ευρώ/ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8%, ή η σχεδιαζόμενη έκδοση εκ μέρους της S&B. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να σταθούν μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης. Η ΜΕΤΚΑ, για παράδειγμα διευρύνει τις επαφές της με ξένους ομίλους, όπως η Κινέζικη SEPCO για νέες δουλειές στην Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου. Επίσης, η Αλουμύλ χτίζει συμμαχίες στην Τούρκικη αγορά και ο Φουρλής σχεδιάζει νέα βήματα για την επέκτασή του στα Βαλκάνια.

Ως πολύ θετική εξέλιξη κρίνεται η δημιουργία του Ελληνικού Κλαμπ επενδύσεων στο Λονδίνο, το οποίο θα αποτελείται από Έλληνες τραπεζίτες και fund managers, και θα παρέχει πληροφορίες στο διεθνές κεφάλαιο που επιθυμεί να επενδύσει στη χώρα μας.

Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι ξένοι ποντάρουν στο νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα αφορά και τα δάνεια που έχει δώσει στη χώρα το ΔΝΤ. Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να αποτιμηθεί από την αγορά, η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα ότι η χώρα θα βγει στις αγορές την Άνοιξη του 2014.

Facebook Comments