Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 έχει πλέον υποχωρήσει κάτω του 2,3%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 2,293%. Από την ημέρα της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου (στο 3,60%) η απόδοσή του έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση άνω του 36%, προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που το επέλεξαν.

Ισχυρή βελτίωση συνεχίζει να καταγράφει και η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029, και διαμορφώνεται στο 3,479% με πτώση 1,8% από τα επίπεδα της Παρασκευής, φτάνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου του 2006, δηλαδή, έχοντας και αυτό καταγράψει σημαντική πτώση από την ημέρα της έκδοσής του, ακριβώς ένα μήνα πριν (3,9%), η οποία αγγίζει το 10%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κατά 29 μονάδες βάσης. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς καταγράφουν τα 10ετή ομόλογα της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και του Μεξικό όπου η απόδοσή τους έχει υποχωρήσει κατά 16-15 μονάδες βάσης το ίδιο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να σχεδιάζει νέο έξοδο στις αγορές- την τρίτη μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης τον περασμένο Αύγουστο- ενθαρρυμένη σαφώς και από το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, αλλά θέλοντας να αποπληρώσει έως και 4 δισ. ευρώ από τα υψηλότοκα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments