Το δολάριο αρχίζει να χάνει έδαφος – Πτώση του χρυσού

FXCM

Το δολάριο αρχίζει να χάνει έδαφος – Πτώση του χρυσού, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη δεν αποτελούν πλέον παράγοντα ανόδου για το ευρώ- όπως το γεγονός ότι οι οικονομίες αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς ή ότι οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Αυτό το διαπιστώσαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup για τις προσπάθειες διάσωσης της Κύπρου και της Ελλάδας, ανακοινώθηκε η έγκριση εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ για την πρώτη και των 7,5 δισ. ευρώ για τη δεύτερη.

Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναδεί, αυτή η χρηματική βοήθεια αποτελεί μόλις μια μικρή πτυχή μιας ευρύτερης προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων. Οι κίνδυνοι ενόψει είναι πολλοί και η αγορά παραμένει επιφυλακτική. Εντωμεταξύ η Standard & Poor’s βρήκε την ευκαιρία να προβλέψει ύφεση στην Ευρωζώνη το 2013.

Ο χρυσός υποχώρησε κάτω από τα 1.440 δολάρια με πτώση του όγκου και αύξηση της μεταβλητότητας
Για διάστημα δύο εβδομάδων, ο χρυσός κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα $1.440 ( το επίπεδο αυτό τεχνικά αντιστοιχεί στο 38,2% της διόρθωσης Fibonacci από το επικό ράλι 2008-2011).

Ταυτόχρονα με την επί τρεις ημέρες πτωτική πορεία του χρυσού –το πρώτο τριήμερο πτωτικό σερί από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου- παρατηρούμε και το τέλος μιας περιόδου διόρθωσης στο μέταλλο. Η άνοδός του από τα χαμηλά 2 μηνών αποτελεί τη διόρθωση μιας επιθετικής διήμερης πτώσης στις 12 και 15 Απριλίου. Η διαφορά ανάμεσα στη διόρθωση και την τάση είναι υπαρκτή. Η διόρθωση έχει αρκετή δύναμη να διορθώσει μέρος μιας κυρίαρχης κίνησης. Η τάση κινείται με τις δικές της δυνάμεις.

Αν και η πτώση της Δευτέρας δεν παροτρύνει απαραίτητα μια νέα μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, «σβήνει» την εύκολη ανάκτηση της ανόδου. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται κάποιος καταλύτης και αυτός είναι είτε το δολάριο είτε μια παγκόσμια στροφή νομισματικής πολιτικής. Στο μεταξύ, ο όγκος στο SPDR Gold Trust υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Απριλίου ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας στο χρυσό της CBOE ακολούθησε άλμα 25%.