Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιμένουν, αναγνώρισε ο Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας την ανάγκη για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά και για δράση εκ μέρους των κυβερνήσεων. Μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μεταρρυθμίσεις, που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, είναι απολύτως αναγκαία, ξακαθάρισε, στέλνοντας για πολλοστή φορά το μήνυμα πως η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής έχει όρια.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι όπως είπε είναι οι επίμονες αβεβαιότητες για γεωπολιτικούς παράγοντες, η απειλή του προστατευτισμού και η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών.

Υπό αυτές τις συνθήκες στα επιτόκια δεν θα υπάρξει αλλαγή για μεγάλο διάστημα ακόμη. «Εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη σύγκλιση του πληθωρισμόυ προς το στόχο μας» είπε ο κ. Ντράγκι.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι στο μηδέν, ενώ το βασικό καταθετικό σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%. Όσο για τον πληθωρισμό απέχει αρκετά από το στόχο του 2% και δεν προβλέπεται να τον φτάσει ούτε την επόμενη χρονιά, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης κατεβάζουν συνεχώς ταχύτητα. Με αυτά τα δεδομένα οι αγορές προβλέπουν ότι το καταθετικό επιτόκιο θα αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2020 και μόλις κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα «κολλήσει» στο μηδέν για ολόκληρη σχεδόν την επόμενη χρονιά.

 

Facebook Comments