«Μάζευε κι ας είναι ρόγες», το νέο δόγμα Μαξίμου

Λοβέρδος Γιάννης

«Μάζευε κι ας είναι ρόγες», το νέο δόγμα Μαξίμου, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Όλο το παλιό και φθαρμένο ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί. Από τον Στέφανο Τζουμάκα μέχρι τον Γιάννη Ραγκούση και τον Νίκο Μπίστη, δεν έλειπε σχεδόν κανείς. «Μου φαίνεται ότι είναι περισσότεροι οι παλιοί πασόκοι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι χωρίς αμφιβολία το νέο παλιό ΠΑΣΟΚ», μας έλεγε, χωρίς διάθεση υπερβολής η σαρκασμού, έμπειρος πολιτικός αναλυτής, σχολιάζοντας την συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι το περασμένο Σάββατο.

Εύλογα πολλοί αναρωτήθηκαν. Μα είναι δυνατόν να ευελπιστούν ο κ. Τσίπρας κι οι επιτελείς του ότι θα μπορέσουν να αθροίσουν δυνάμεις, κάνοντας «πλατιά απεύθυνση» σε τόσο φθαρμένα πρόσωπα, όπως ο κ. Τζουμάκας, ή σε γυρολόγους της πολιτικής, όπως ο Θαν. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που απλώς ψάχνουν καρέκλα να καθίσουν. Η πρώτη, εύκολη απάντηση είναι ότι μέσα στον πανικό του, το εκλογικό επιτελείο του Μαξίμου, βλέποντας τη διαφορά ενόψει ευρωεκλογών όχι μόνο να μην συρρικνώνεται αλλά διαρκώς να διευρύνεται υπέρ της ΝΔ και το δημοψηφισματικό δίλημμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει ως πρόταγμα των ευρωεκλογών η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κερδίζει έδαφος, η λογική του «μάζευε κι ας είναι ρόγες», να είναι η μόνη διέξοδος του.

Όμως, η εκτίμηση μου είναι πολύ πιό σύνθετη. Ο κ. Τσίπρας εδώ και καιρό, παρά τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει ότι θα δρομολογήσει την μετατροπή του κόμματος του σταδιακά σε ένα παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 και την ανάδειξη του ιδίου σε έναν πολιτικό ηγέτη, που προσομοιάζει στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίον οι πολίτες ακόμα θεωρούν ως τον πιό πετυχημένο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης (μολονότι οι σοβαροί αναλυτές τον θεωρούν ως την αιτία των δεινών, που σήμερα υφιστάμεθα), όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Κι αυτό το μεθοδεύει συστηματικά. Όμως, πολύ φοβάμαι, ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι σήμερα δεν είναι 1981 κι ότι ο ίδιος δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου, κι ούτε πρόκειται να γίνει.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας, δηλαδή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Αυτό που του αρέσει και τον κολακεύει προσωπικά είναι η νομή της εξουσίας, που σε όλες τις ευκαιρίες δείχνει ότι τον συναρπάζει. Αλλά συγχρόνως εκτιμά, έχοντας τη λογική του τζογαδόρου, ότι όσο καθυστερεί τον χρόνο της κάλπης, διατηρεί την πιθανότητα κάτι να συμβεί και να αλλάξει η τάση του κόσμου. Κάποιο λαγό να βγάλει από το καπέλο του, έστω την ύστατη στιγμή, όπως για παράδειγμα να κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που διακαώς επιθυμεί. Την ίδια ώρα, που τον κολακεύουν εξαιρετικά τα θετικά σχόλια από ξένους παράγοντες, όπως ο Πάπας της Ρώμης. Γι’ αυτό, όσο περνάει από το χέρι του δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει αν τυχόν χάσει με μεγάλη διαφορά, μεγαλύτερη των 5 μονάδων τις ευρωεκλογές. Τότε δεν θα μιλάμε πιά για δημοσκοπήσεις αλλά για πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα, που όσο χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, τόσο πιό αρνητικά θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των μηνών που μεσολαβούν μέχρι τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι δεν το πιστεύουν. Στο Μαξίμου φαίνεται ότι διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις, όπως τους βολεύουν. Θεωρούν ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη των 5 μονάδων στις ευρωεκλογές. Και προς την κατεύθυνση αυτή, ακόμα κι οι ελάχιστες τυχόν ψήφοι που φέρνουν Θεοχαρόπουλοι και Τζουμάκες, κάνουν την διαφορά. Κι ότι αν αυτό συμβεί, τότε το πρόβλημα δεν θα το έχουν οι ίδιοι αλλά ο Κυριάκος, μια και στη ΝΔ είναι επιρρεπείς στην εσωκομματική γκρίνια κι υπονόμευση. Κι ότι επειδή το καλοκαίρι είναι περίοδος ραστώνης και καλών αποτελεσμάτων στον τουρισμό, το φθινόπωρο, με την λειτουργία ορισμένων θετικών μέτρων (ρύθμιση 120 δόσεων, επιδότηση ενοικίου, ρύθμιση για τις χήρες κοκ), θα μπορέσει να μετριάσει ακόμα περισσότερο την διαφορά.

Όνειρα θερινής νυκτός, θα έλεγε ένας αντικειμενικός παρατηρητής. Μόνον, που στο Μαξίμου δεν υπάρχουν αντικειμενικοί παρατηρητές. Παρά μόνον αφοσιωμένοι ταλιμπάν, που ζουν για να διατηρούν την εξουσία με κάθε τρόπο…