«Τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους. Και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 είναι επίσης υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τώρα η χώρα θέλει να ξεπληρώσει και το χρέος της νωρίτερα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Ζeitung».

Αναλυτικά η γερμανική εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων : «Η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη στην κεφαλαιαγορά. Αυτό δεν το αντανακλά μόνο η επιτυχής έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου, ακόμα περισσότερο εντυπωσιάζει η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου: Από την αρχή του έτους η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε από 4,3 σε κάτω από 3,3%, κάτι το οποίο συνδέεται στην αγορά ομολόγων με αντίστοιχα κέρδη. Η απόδοση βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελείται επίσης από την ελληνική αναγέννηση: ο δείκτης ASE έχει αυξηθεί κατά 26% από την αρχή του έτους. Έστω και αν οι αγορές μετοχών ανά τον κόσμο έχουν ανακάμψει από τις απώλειες του δεύτερου μισού του 2018, η ελληνική εξέλιξη επισκιάζει τις περισσότερες άλλες αγορές. Τα κέρδη των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι τα δεύτερα υψηλότερα μεταξύ των 94 κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών εφέτος. Επενδυτές, που είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2015, ανταμείφθηκαν από τότε: η συνολική απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι 231%. Ακολουθεί η Πορτογαλία, η οποία επίσης κυβερνάται από έναν αριστερό συνασπισμό, με 23%. Συγκριτικά, τα γερμανικά ομόλογα απέδωσαν 7% και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα 9%, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από το ναδίρ της ελληνικής οικονομίας το 2012, όταν το ποσοστό ανεργίας έφτασε έως το ποσοστό ρεκόρ 27,7%, η ανάπτυξη της χώρας ξεπέρασε αυτήν της Γερμανίας και της Γαλλίας. Εφέτος αναμένεται αύξηση της ανάπτυξης κατά 1,9%, θέτοντας την Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, 1,4%.

Τώρα η χώρα θέλει να κλείσει και το τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος διάσωσης του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ). Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters η Ελλάδα θέλει εντός της εβδομάδας να ζητήσει την άδεια να καταβάλει στο ΔΝΤ πρόωρα τη δόση του δανείου του επόμενου χρόνου συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει ήδη επισημάνει ότι θεωρεί την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου χρήσιμη, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο “ανθρώπους εξοικειωμένους με τις διαδικασίες”.

Επομένως, το ΔΝΤ θα πρέπει να το δει με παρόμοιο τρόπο. Σκεπτικισμό εκφράζουν από την άλλη πλευρά η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, επειδή φοβούνται την αποχώρηση του ΔΝΤ από τον έλεγχο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι το χρέος προς το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό και η Ελλάδα θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει φθηνότερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Facebook Comments