Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο προσκήνιο των αγορών αυτό επισημαίνει η Societe Generale σε νέα έκθεσή της όπου τονίζει πως παρά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει, συστήνει long θέσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Όπως σημειώνει, οι εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική της Fed και της ΕΚΤ καταλήγουν στο ότι δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος του κύκλου σύσφιξης στις ανεπτυγμένες αγορές και μία ξεκάθαρη επίπτωση αυτής της εξέλιξης είναι πως είναι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές να αγοράσουν στο επόμενο διάσημα κρατικά ομόλογα που ενέχουν ρίσκο, όπως τα ελληνικά.

Η Ελλάδα, τονίζει η γαλλική τράπεζα, φαίνεται ότι θα αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο “μαξιλάρι ρευστότητας” κάτι που αποτελεί πολύ καλό νέο για τους επενδυτές.  Αυτή η ρευστότητα δίνει στους επενδυτές αρκετή ασφάλεια και είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη, με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογα με πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της. Ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν ότι το μεγάλο cash buffer – η S&P εκτιμά πως καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά μέχρι το 2022 – η SocGen θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένο στις αξιολογήσεις. Και ο λόγος είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να δουν ότι οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα πριν αυτοί με τη σειρά τους επιταχύνουν τον ρυθμό των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν “ο καλύτερος υποψήφιος” για μείωση του spread, για όποιον έχει θέσεις σε αυτά. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να περιμένουν για λίγο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το cash buffer αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια ακόμη έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, “πιθανώς” λίγο μετά το ελληνικό Πάσχα. Η νέα έκδοση θα μπορούσε να είναι ένα νέο 3ετές ομόλογο είτε το reopening υφιστάμενων εκδόσεων, όπως του 5ετούς το οποίο εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης αλλά θα μπορούσε να βγει και πάλι στις αγορές για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων, κάτι που κατά την άποψη της SocGen θα οδηγήσει σε έναν νέο γύρο μείωσης των ελληνικών spreads και άρα σε ένα νέο ράλι στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Όπως παρατηρεί η SocGen, τα spreads ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών σε σχέση με τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν. Από τον Ιανουάριο μάλιστα το spread των ελληνικών ομολόγων λήξης 2025 (του 7ετούς που εκδόθηκε πέρσι) έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, έχει μειωθεί πάνω από 100 μονάδες βάσης. Ωστόσο, όπως τονίζει η Societe Generale, παρά το ισχυρό ράλι η ίδια παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά σήμερα και κοντά στο 3,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005, σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό του 3,21% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2005. Παράλληλα, σε ιστορικά χαμηλά συνεχίζει να κινείται η απόδοση του 5ετούς και στο 2,17%, ενώ στο 2,54% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς (θυμίζουμε πως εκδόθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο με απόδοση 3,5%).

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments