Κέρδη λόγω τραπεζών - Εβδομαδιαίες απώλειες 3,84% για το ΓΔ

Χαρίτος Σταύρος

Κέρδη λόγω τραπεζών - Εβδομαδιαίες απώλειες 3,84% για το ΓΔ  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Πτώση 3,84% κατέγραψε ο γενικός δείκτης στην εβδομάδα (τρίτη πτωτική), μία από τις χειρότερες του 2013, όπου οι τράπεζες και οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Η αντίδραση που ήρθε την Παρασκευή, οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες και βεβαίως στην κούρσα που καταγράφουν τα μεγάλα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Wall, που πλέον κινούνται σε επίπεδα προ κρίσης.

Στο Χ.Α. η αντίδραση που βγήκε στις τράπεζες με τον κλάδο να κλείνει με άνοδο 4,63%, στις 143,72 μονάδες, ήταν μάλλον αντανακλαστική. Και ήταν αντανακλαστική γιατί οι τράπεζες όχι μόνο βρέθηκαν σε πολύμηνα χαμηλά, όπως η Alpha ή πολυετή χαμηλά, όπως η Εθνική, αλλά γιατί έσπασαν κάθε σημείο τεχνικής στήριξης, δημιουργώντας ευκαιρίες, έστω κι αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Σημειωτέον, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αν η τρόικα θα ρίξει νερό στο κρασί της για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τους όρους και τον χρόνο που θα γίνουν. Από την άλλη, φήμες κατέκλεισαν την αγορά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ρώσικα κεφάλαια για την  Κύπρου και την Λαϊκή. Η μετοχή της Κύπρου έκλεισε με κέρδη 11,67% στα 20 λεπτά και με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 5,11% για την Eurobank στα 0,329 ευρώ, 5% τα κέρδη της Πειραιώς στα 21λεπτά, 4,34% ενισχύθηκε η Alpha στα 0,865 ευρώ και 1,91% η ΕΤΕ στα 0,80 ευρώ.

Κατά τα άλλα, εντολές αγορών βγήκαν στη Frigoglass στα 5,40 ευρώ, στην Motor Oil στα 8,31, ΕΛΠΕ στα 8,18, ΔΕΗ στα 6,58, ΕΧΑΕ στα 4,88 ΟΠΑΠ στα 6,76 και Coca Cola στα 20,51 ευρώ. Σημειωτέον, ότι οι μετοχές απέχουν σημαντικά από τα υψηλά που χτύπησαν το 2013, ενώ ο γενικός δείκτης έχει διορθώσει μεταξύ 7 – 10% από τα υψηλά έτους.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται πολύ δύσκολη, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Αυτό, διότι αφενός αναμένεται η απάντηση της τρόικα για τις τράπεζες, αφετέρου αναμένεται να συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις θέσεων από τους ξένους στα χαρτιά που υποβάθμισε ο οίκος FTSE, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και οι τράπεζες.

Επίσης, αναμένεται ταυτόχρονα, μεγάλη μεταβλητότητα αφού την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές στα παράγωγα παγκοσμίως. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, με τον τζίρο στα 56,6 εκατ. ευρώ.

 

Σταύρος Χαρίτος