Σχέδιο νόμου για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσουν την Τρίτη στη δημοσιότητα οι συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον.

Δύο από τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι εάν το δημοψήφισμα γινόταν σήμερα, θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου. Αντίστοιχη ερώτηση δέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο. «Πρώτα από όλα, για το θέμα του δημοψηφίσματος. Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα αύριο.

Μας συμφέρει να αναμορφώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να την κανουμε πιο ανοιχτή, πιο ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη και να βελτιώσουμε τη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Ναι, είναι προς το εθνικό μας συμφέρον. Και όχι μόνο. Είναι εφικτό, διότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι, εάν επανεκλεγεί στις εκλογές του 2015, θα διοργανώσει δημοψήφισμα το 2017. Όμως οι αντιευρωπαϊκές φωνές ενισχύονται στη Βρετανία, ακόμη και στο εσωτερικό των Τόρις, προκαλώντας εσωκομματικούς τριγμούς στους συντηρητικούς. Στελέχη του κόμματος ασκούν πιέσεις, ώστε το δημοψήφισμα να γίνει το συντομότερο δυνατό. Η πιέση γίνεται πιο έντονη από την αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος Ανεξαρτησίας, που ζητά την άμεση έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους Βρετανούς να εξετάσουν εάν και κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι επιτυχείς, πριν αποφασίσουν αν θα την εγκαταλείψουν. 

Facebook Comments