Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσουν, στο τέλος του μήνα, κοινές προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Οι προτάσεις θα βασίζονται στη δανειοδότηση επιχειρήσεων που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας για νέους, παραδέχθηκε χθες το Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχασαν πέρυσι 350 δισ. ευρώ εξαιτίας κακοπληρωτών πελατών, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά τους να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης και της αύξησης της απασχόλησης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο με τη φιλόδοξη ονομασία «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» (κατά το New Deal του Φραγκλίνου Ρούσβελτ το 1933) θα αποκαλυφθεί στις 28 Μαΐου στο Παρίσι από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας των δύο χωρών. Ζωτικό ρόλο θα παίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB / ΕΤΕπ), η οποία θα απελευθερώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς εταιρείες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για νέους, όπως αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Για τον σκοπό αυτό η ΕΤΕπ θα λάβει, μέχρι το 2020, έξι δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για να δανειστεί 60 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του νέου σχεδίου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Χθες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θεωρεί πως η ανεργία των νέων αποτελεί, πιθανότατα, την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γερμανία είναι «υποχρεωμένη» να μεταδώσει την τεχνογνωσία της στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία περιστρέφεται γύρω από το (σ.σ. πραγματικά εξαιρετικό) σύστημα διπλής μαθητείας και εκπαίδευσης που συνδυάζει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εξήγησε χθες ο κ. Ζάιμπερτ, καταλήγοντας ότι «τελικά οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να βασίζονται σε κοινή, ευρωπαϊκή, προσέγγιση». Σύμφωνα με τη Rheinische Post, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε ότι «είναι δυνατή η δημιουργία συνδέσμου μεταξύ πιστώσεων» που θα δίνονται και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και εκπαίδευσης για νέους από εταιρείες.

Ενδεικτικό του προβλήματος της ανεργίας και ειδικότερα των νέων είναι το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2013 υπήρχαν στην Ευρωζώνη 3.599.000 άνεργοι κάτω των 25 ετών, αυξημένοι κατά 184 χιλιάδες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ελλάδα, 64,2% τον Φεβρουάριο, και ακολουθούν με επίσης εφιαλτικά ποσοστά η Ισπανία, 55,9%, η Ιταλία, 38,4% και η Πορτογαλία, 38,3%, τονίζοντας το χάσμα που χωρίζει τον Νότο της Ευρωζώνης από τον Βορρά. Στις 8 Μαΐου το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) προέβλεψε ότι η ανεργία των νέων θα παραμείνει πάνω από το 17% μέχρι και το 2015, κάνοντας λόγο για «μια γενιά σε κίνδυνο».

Καθυστέρηση οφειλών

Επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ουγγαρία υποφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. από την καθυστερημένη πληρωμή οφειλών από πελάτες τους, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της σουηδικής εταιρείας διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων Intrum Justitia.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν το 2012 350 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2011, εξαιτίας της καθυστερημένης αποπληρωμής ή της μη αποπληρωμής οφειλών προς αυτές. Το ποσό αποτελεί το 3% του συνολικού τους τζίρου. Eίναι πιθανό το «βουνό» απλήρωτων οφειλών να ωθήσει περισσότερες εταιρείες σε χρεοκοπία, σε νέες απολύσεις, σε μείωση του διασυνοριακού εμπορίου και να δυσχεράνει την ανάκαμψη.

«Η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες εξάγουν στην Ευρώπη, οπότε αν χειροτερεύσουν τα προβλήματα της Ευρώπης, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα πληγούν σημαντικά και αυτές οι χώρες», εκτίμησε ο Λαρς Βόλουνγκ, πρόεδρος της Intrum Justitia.

Facebook Comments