Πιο φθηνό κατά 3% είναι το φετινό πασχαλινό καλάθι στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συγκριτικά με πέρσι, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του αρνιού, σύμφωνα με έρευνα τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ειδικότερα, το μέσο τυπικό καλάθι του 2019 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 53,86 ευρώ, ενώ το 20018 υπολογιζόταν στα 55,74 ευρώ.

Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η διαμόρφωση αυτή της τιμής του μέσου καλαθιού είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως προϊοντικών ομάδων:

•    Προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση όπως το βούτυρο κατά 11%, η μουστάρδα κατά 11% και το συσκευασμένο τσουρέκι κατά 19% (λόγω και αρκετών νέων  κωδικών προϊόντων που καταγράφονται φέτος).

•    Τα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην τιμή, οι πατάτες κατά 58%, οι ντομάτες κατά 33% και τα μαρούλια κατά 14% ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αρνητικών καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες την ίδια περίοδο του 2018, οπότε και παρουσίασαν μεγάλη μείωση στις τιμές τους

Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με πέρσι, με πολύ μικρές διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά 0,09 ευρώ αυξημένη (+1%) το 2019 σε σχέση με το 2018 στα 5,99 ευρώ έναντι 5,90 ευρώ κατά Μ.Ο., ενώ η τιμή του κατσικιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά -3% το 2019 σε σχέση με το 2018 στα 6,57 ευρώ ανά κιλό κατά Μ.Ο. έναντι 6,75€.

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές – εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Facebook Comments