Ενα βήμα από την ισπανική βουλή το ακροδεξιό Vox

Deutsche Welle

Ενα βήμα από την ισπανική βουλή το ακροδεξιό Vox, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στέκονται δίπλα-δίπλα με πούρα στο στόμα. Ο ένας φορά τζιν, ο άλλος στολή ταυρομαχίας. Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα πριν τις ισπανικές εκλογές την Κυριακή 28 Απριλίου ο πρόεδρος του λαϊκιστικού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ αρέσκεται να φωτογραφίζεται με τον αγαπημένο του ταυρομάχο Μοράντε δε λα Πουέμπλα. Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος λατρεύει τις ταυρομαχίες, τις οποίες αποκαλεί «μορφή τέχνης άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισπανική εθνική ταυτότητα». Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για την ταυρομαχία, το φλαμένκο ή το κυνήγι. Οι ισπανικές παραδόσεις αποτελούν το αγαπημένο θέμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ, με το οποίο προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των συντηρητικών Ισπανών.

Ο 43χρονος Αμπασκάλ γνωρίζει καλά την κρισιμότητα των εκλογών για το μέλλον του κόμματός του. Για πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο μια παράταξη της άκρας δεξιάς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εισόδου στην ισπανική βουλή. Δημοσκοπήσεις δίνουν στο Vox ακόμα και διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το ακραίο κόμμα εισήλθε στην τοπική βουλή της Ανδαλουσίας με 11%. Από τον Ιανουάριο μάλιστα συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση από κοινού με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.

«Απροσπέλαστο τείχος» μεταξύ Μαρόκου και ισπανικών θυλάκων

Χάρη στο Vox το ζήτημα της Tauromaquia πέρασε και στον ισπανικό προεκλογικό αγώνα. Το κόμμα όρισε μάλιστα τον ταυρομάχο Σεραφίν Μαρίν ως υποψήφιο στην Βαρκελώνη, η οποία ήδη από το 2004 ανακηρύχθηκε πόλη-αντίπαλος της ταυρομαχίας. Το ακροδεξιό κόμμα επικαλείται την ισπανική παράδοση και τις ισπανικές αξίες και ταυτόχρονα απορρίπτει με τον πλέον σαφή τρόπο κάθε αυτονομιστική τάση. Έτσι στο προεκλογικό του πρόγραμμα 100 σημείων βρίσκεται στην πρώτη θέση η «αναίρεση της καταλανικής αυτονομίας έως ότου ηττηθούν πλήρως οι πραξικοπηματίες».

Την ίδια στιγμή το Vox τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στην διαχείριση του προσφυγικού. Υπόσχεται απέλαση των παράνομων μεταναστών και δεσμεύεται για την κατασκευή ενός «απροσπέλαστου τείχους» μεταξύ Μαρόκου και των δύο ισπανικών θυλάκων Μελίγια και Θέουτα στην Βόρεια Αφρική. Μια προεκλογική εξαγγελία που θυμίζει πολύ την προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές το 2016.

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί στην Ισπανία σχετικά με το Vox είναι, εάν πρόκειται εν τέλει για ένα ακροδεξιό κόμμα. Ο ιστορικός Φερντάντο δελ Ρέι από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης θεωρεί ότι πρόκειται για κόμμα «ακραίων δεξιών», το οποίο ωστόσο σέβεται, ακόμα, τους δημοκρατικούς κανόνες. Πολλοί Ισπανοί έχουν πάντως διαφορετική άποψη. Σε δημοσκόπηση της ισπανικής συντηρητικής ψηφιακής εφημερίδας El Español και του ερευνητικού κέντρου Sociométrica σχεδόν οι μισοί από τους 1.800 ερωτηθέντες θεωρούν το Vox «απειλή για την ισπανική δημοκρατία».