Προεδρικές εκλογές για τη γείτονα χώρα σήμερα με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την οικονομία. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων, η εκλογή του εκλεκτού του Ζόραν Ζάεφ είναι το στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας είναι ο 56χρονος Στέβο Πεντάροβσκι και η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα. του εθνικιστικού VRMO-DPNE,

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροβσκι είναι καθηγητής διεθνούς ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο των Σκοπίων και εθνικός συντονιστής για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ενώ στηρίζεται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων DUI.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα είναι υποψήφια του εθνικιστικού VRMO-DPNE, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων και εκπροσωπεί τη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, η οποία αν και διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών τη σέβεται για να μη διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας και η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Πεβντάροβσκι προηγείται με 28,8% έναντι 26,8% της αντιπάλου του Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα. Στην τρίτη θέση με 7% βρίσκεται ο Μπλερίμ Ρέκα, εκπροσωπώντας τα μικρότερα αλβανικά κόμματα “Μπέσα” και “Αλβανική Συμμαχία”.

Το δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε πολύ χαμηλή συμμετοχή, οι εκλογές για είναι έγκυρες πρέπει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 5 Μαΐου να έχει συμμετοχή άνω του 40% του εκλογικού σώματος.

Στη γείτονα χώρα το αξίωμα του προέδρου στη “Βόρεια Μακεδονία” είναι κυρίως συμβολικό αλλά παραμένει αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και κυρώνει τις πράξεις της Βουλής.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είχε κερδίσει τον Πεντάροβσκι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, διαφώνησε σφοδρά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ουδέποτε την επικύρωσε.

Στόχος του Ζάεφ είναι η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ομαλά και χωρίς εντάσεις ώστε η χώρα του να μπορέσει να διεκδικήσει -έστω και συμβολικά- την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Facebook Comments