Στην υπεραπόδοση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι αυτή αποτελεί «την πιο πρόσφατη ένδειξη της προσπάθειας της Αθήνας να ευχαριστήσει τους επενδυτές, ύστερα από μία δεκετή κρίση χρέους, που την οδήγησε στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Οι FT επικαλόυνται τα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν ότι όχι πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα- μαμούθ (4,29%) το λεγόμενο “μνημονιακό”), και το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν 1,1% του ΑΕΠ το 2018 ύστερα από πλεόνασμα 0,7% το 2017, αλλά και έλλειμμα 5,6% το 2015. Σημειώνουν ότι η επίσημη δέσμευση της Αθήνας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και αναφέρουν ότι η υπέρβαση του στόχου έχει να κάνει με την προσπάθεια για βιώσιμη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα εξέδωσε το πρώτο δεκαετές της ομολόγο μετά την έξοδο από τα μνημόνια αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας πως όταν πριν από εννέα χρόνια αποκλειστήκαμε από τις αγορές αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. 

Facebook Comments