Στο Κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μαγαζιά που ενώ φαίνονται τόσο μικρά έχουν τόσο μεγάλη ιστορία. Άνθρωποι που τη δεκαετία του 60 στάθηκαν στα πόδια τους στήνοντας μαζί και την ελληνική οικονομία. Ένα από αυτά τα μαγαζιά είναι η Πηγή των Γυαλιών ο Μίμης που βρίσκεται στην Ομόνοια. Ξεκίνησε, ντυμένο μέσα κι έξω με γυαλιά ηλίου, από τη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Γλάδστωνος με την κατασκευή και εμπορία κοκάλινων γυαλιών ηλίου.

Αν βρεθείτε στην Πλατεία Ομονοίας και θέλετε να πάρετε πάνω-κάτω την Πατησίων στο πρώτο στενό θα βρείτε τη Γλάδστωνος, ένα μικρό στενάκι, και μέσα την Πηγή των Γυαλιών, κάπως έτσι ανακάλυψα κι εγώ αυτό το “στολιδάκι” με τα χιλιάδες χειροποίητα γυαλιά. Με εντυπωσίασε η αγάπη, το μεράκι, το πάθος και η ιστορία αυτού του μαγαζιού που είναι αντίστοιχη με την ποιότητα των γυαλιών του. Μία από τις ελάχιστες εγχώριες επιχειρήσεις που επιμένουν και υπομένουν στην Ελλάδα της κρίσης και από όσο διαπίστωσα χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα παρά μόνο στην τιμή.

Ο Μίμης Μαρτζούκος έφτιαξε αυτό το μαγαζί για να κάνει το πάθος του επάγγελμα, την κατασκευή γυαλιών ηλίου. Η αγάπη και το μεράκι του αποτυπώνονται ανάγλυφα πάνω στα χειροποίητα κοκάλινα γυαλιά ηλίου τα οποία κατασκεύαζε με πρώτη ύλη το acetate, ένα υλικό οικολογικό, φιλικό προς το δέρμα και μεγάλης αντοχής στην καθημερινή χρήση. Ξεχώριζαν για τη λεπτομέρεια στην κατασκευή τους, στο κάρφωμα της σαρνιέρας, στη γέφυρα του σκελετού, στο βραχίονα και στο φινίρισμα.

Τα σχέδια τόσα πολλά όσα σχεδόν και τα γυαλιά, σχέδια από τον μεσοπόλεμο έως και τις δεκαετίες ‘80 και ‘90. Μοντέλα που το καθένα τους έχει ένα ιδιαίτερο ύφος και στιλ ενώ πολλά από αυτά είναι ταυτισμένα με αναγνωρίσιμα πρόσωπα που τα φορούσαν. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Γι αυτό και αγαπήθηκαν τόσο πολύ και από τόσο πολλούς ανθρώπους. Ξεχώρισαν για την ποιότητα της κατασκευής τους και το ιδιαίτερο στιλ τους. Και συνεχίζουν να ξεχωρίζουν μέσα στο χρόνο για τη διαχρονικότητά τους.

Όλα αλλάζουν στο Κέντρο της Αθήνας με την πάροδο των ετών μα κάποια σημεία μένουν ίδια στο χρόνο, έτσι και η Πηγή των Γυαλιών του Μίμη, παραμένει ίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και σήμερα μοντέλα που φορούσαν οι νέοι και οι νέες παλαιοτέρων δεκαετιών τα φορούν οι νέοι και οι νέες της εποχής μας, χαρίζοντας τους ένα ιδιαίτερο στιλ. Εξάλου δεκάδες ηθοποιοί προτιμούν αυτό το μαγαζί.

Κι αν δεν έχετε το χρόνο να πάτε στην ίδια την πηγή, έρχεται η πηγή σε εσάς με ένα μόνο κλικ στο mimisgialia.gr

 

Facebook Comments