Κομισιόν: Στο 2,2% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2019, στο -0,1% το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2020
Η Κομισιόν προβλέπει ότι “η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020”
Η Κομισιόν προβλέπει ότι “η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020”
“Ελλάδα – ενισχύοντας την ανάπτυξη για την υποστήριξη της βιώσιμης μείωσης του χρέους”, επιγράφεται η έκθεση της Κομισιόν για Ελλάδα στο πλαίσιο των Εαρινών Οικονομικών Προβλέψεων, που ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι “η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020”, ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί την Ελλάδα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπο-εκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται και για το αυξημένο κόστος εργασίας, αλλά και για την αρνητική επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στη μείωση της ανεργίας.
Η Κομισιόν ανησυχεί μάλιστα σοβαρά για το ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υποβάθμισης της πρόβλεψης, όπως οι συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 1.9% το 2018, 2,2% το 2019 και 2.2% το 2020, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία μειώνεται από 19.3% σε 18.2% και 16,3% κατά τα ίδια έτη.
Για το υπερπλεόνασμα του 2018 αναφέρει ότι στηρίχθηκε και στην υπερσυγκράτηση δαπανών. Εξηγεί ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020 με μοχλό το παραγωγικό κενό, τα έσοδα από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, τη συγκράτηση των δαπανών υγείας.
Βλέπει και περιθώριο για υψηλότερα πλεονάσματα αν βελτιωθεί η συλλογή εσόδων και υπάρξει πρόοδος στην εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και πιθανούς ανοδικούς κινδύνους.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προβλέπει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στις Βρυξέλλες πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο 3,9% του ΑΕΠ το 2020 και σε όρους Eurostat/ESA στο 4% του ΑΕΠ. Τοποθετεί επίσης τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% φέτος και το 2020.
Το χρέος αποκλιμακώνεται από 181.1% του ΑΕΠ το 2018 σε 174.9% το 2019 και 168,9% το 2020.
Παράλληλα το συνολικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού από 1.1% το 2018 μειώνεται σε 0.5% το 2019 και ξαναγίνεται οριακά έλλειμμα το 2020 στο -0.1%.
Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 0.8% και τα τρία έτη της πρόβλεψης.
Λιτότητα στις επενδύσεις
“Η οικονομία ενισχύεται, αλλά οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες” επισημαίνει η Επιτροπή. Η ανάκαμψη του 2018 στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές, αναφέρει.
“Ωστόσο, οι επενδύσεις αποτέλεσαν ένα μεγάλο βαρίδι, εν μέρει λόγω της μεγάλης υποαπορρόφησης του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων”. Η υποαπορρόφηση του ΠΔΕ “είχε επίσης ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της δημόσιας κατανάλωσης και επομένως του ΑΕΠ”. Μάλιστα εξηγεί ότι το ΑΕΠ στηρίχθηκε σε μεγάλη άνοδο των αποθεμάτων, αλλά “το στοιχείο αυτό παραμένει ευαίσθητο στις τακτικές στατιστικές αναθεωρήσεις”…
Το 2019, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, εκτιμά η Επιτροπή. Αναμένεται ότι η επιβράδυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικό αλλά περιορισμένο αντίκτυπο στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας. Και τούτο λόγω της χαμηλής εισοδηματικής ελαστικότητας ζήτησης για τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, Παραμένει όμως “βαρίδι” η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία όμως τονώθηκε “μέσω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού”.
Με την υπόθεση ότι θα υπάρξει πλήρης εκτέλεση του ΠΔΕ και του προϋπολογισμού φέτος, οι επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα παραμείνει υποτονική. Επιπλέον αναμένεται και ενίσχυση των εισαγωγών με πρόσθετες πιέσεις στην ανάπτυξη.
Facebook Comments