Η απόφαση του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου για ακύρωση και επανάληψη των εκλογών για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου προκαλεί έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Χθες αργά το βράδυ συνήλθε η εκτελεστική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το μεσημέρι συνήλθε έκτακτη Συνέλευση του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος Κιλιτσντάρογλου ο οποίος εισερχόμενος ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του και περιορίστηκε να πει ότι θα γίνουν πολύ όμορφα πράγματα.

«Μην ανησυχείτε καθόλου. Θα φέρουμε στην χώρα την δημοκρατία. Πάραυτα θα την φέρουμε. Ο αγώνας μας θα είναι για την δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην συνέλευση συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, του οποίο χρίσμα αφαιρέθηκε με την χθεσινή απόφαση του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου.

Ο Ερντογάν και οι «σφετεριστές της λαϊκής βούλησης»

Δηλώσεις για την απόφαση έκανε και ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε ότι ήταν έτοιμοι να δεχτούν την ετυμηγορία του λαού με σεβασμό και συνέχισε: «Αλλά προέκυψε υφαρπαγή της ψήφου 15000 πολιτών. Αν δεν ζητήσουμε τον λόγο από αυτούς τους σφετεριστές της λαϊκής βούλησης τότε θα τον ζητήσει από εμάς ο λαός.»

Ο Ερντογάν στην ομιλία του εστίασε στον παράνομο διορισμό προέδρων μελών των επιτροπών των εκλογικών τμημάτων. Αφού συμφώνα με την νομοθεσία θα έπρεπε να είναι δημόσιοι λειτουργοί. Όπως είναι γνωστό διαπιστώθηκε το ένα τρίτο των μελών και των προέδρων δεν ήταν κρατικοί υπάλληλοι και αυτό αποτέλεσε την βάση της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ στις 32 εισαγγελικές έρευνες, που έχουν ξεκινήσει μετά από καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές, έχουν ήδη καταθέσει 40 άτομα. Το ερώτημα που μένει τώρα μέχρι την 23η Ιουνίου είναι πώς θα αντιδράσουν στις εξελίξεις οι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη και αν όλες αυτές οι εξελίξεις θα αφήσουν σκιά για τις δημοκρατικές διαδικασίες στην χώρα.

Facebook Comments