Κωστής Γεωργίου: «Οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δημιουργία»

Γεωργίου Κορίνα

Κωστής Γεωργίου: «Οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δημιουργία», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επέλεξε  την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει τον νέο κύκλο των εκθέσεων του που θα συνεχιστεί στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκκίνηση από το ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, στο οποίο θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019  η μεγάλη του ατομική έκθεση υπό τον τίτλο “ENIGMA”, που θα περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής μνημειακών διαστάσεων. Η έκθεση θα διεξαχθεί στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου αλλά και στον αύλειο χώρο με γλυπτά μεγάλων κυρίως διαστάσεων. Το γλυπτό PRAXIS, ύψους 4 μέτρων, δωρεά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα προστίθεται στην συλλογή του Ιδρύματος και θα κοσμεί μονίμως τον προαύλιο χώρο του.

Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αποκλειστικά με έργα γλυπτικής, ο Κωστής Γεωργίου θα παρουσιάσειστο Τελλόγλειο Ίδρυμα παλαιότερη αλλά και σύγχρονη δουλειά του. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων διαστάσεων που αποτελούν έρευνα των τελευταίων χρόνων. Ανάμεσα στα γλυπτά που θα εκτεθούν, θα υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την  Αμερική και την Κίνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες»,(σύγχρονη απεικόνιση των εννιά Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «Pombi A’»που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Στοχώρο του μουσείου θα εκτεθεί και η εγκατάστασή του “Birds in Dreamland”, η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα. Μια πλειάδα 100 περίπου ζωγραφικών έργων και 30 γλυπτών θα παρουσιάζει τη χαρακτηριστική και ιδιότυπηταυτότητα που έχει κάνει τον Κωστή Γεωργίου διεθνώς καταξιωμένο και άμεσα αναγνωρίσιμο. 

Σε ειδικό χώρο του Μουσείου θα προβάλλεται και το βιντεοάρτ «ΑΕΝΑΟΝ» που έχει βασιστεί στη ταινία  μικρού μήκους 3d animation «VIOLENT EQUATION», του σκηνοθέτη-animator Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένα και τα δύο αποκλειστικά  από τα έργα του Κωστή Γεωργίου. Η «VIOLENT EQUATION» στηνοποία βασίστηκε το βιντεοάρτ, αποτελεί μια εξαιρετική και πρωτότυπη ταινία η οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου, με πρώτο σταθμό το περίφημο φεστιβάλ του ANNECY 2019 στην Γαλλία!

Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Οκτωβρίου, και θα τελεί υπό την αιγίδα και οργάνωση του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. 

Ρωτήσαμε τον Κωστή Γεωργίου πώς αντιλαμβάνεται τη δημιουργία και πώς ο ίδιος τη βιώνει καθημερινά: 

«Οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δημιουργία. Αυτή η θέση- θεώρημα είναι ο άξονας δράσης και ο κάνναβος στον οποίο κινούμαι από την πρώτη στιγμή που βούτηξα στα βαθιά νερά της τέχνης. Είναι το κέλυφος ενός μοναχικού κόσμου που αναζητά απεγνωσμένα τον πυρήνα της ύπαρξης του.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο δημιουργός είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης που σκαλίζει ανάμεσα στις στάχτες μήπως και βρεί μια σπίθα για να ανάψει την πίπα του. Συνήθως όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πολλή δουλειά σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, σκληρή χειρωνακτική εργασία, κόπωση σωματική και ψυχική, αδιέξοδα, αποτυχίες. Ο δημιουργός υπάρχει σε ένα περιβάλλον στο οποίο η γη τρίζει κάτω από τα πόδια του. Το άγχος και η αγωνία είναι οι μόνιμοι συνοδοί του! Η δημιουργία είναι μια οδυνηρή πράξη, που τις περισσότερες φορές ροκανίζει σαν σαράκι τα τοιχώματα της ισορροπίας του καλλιτέχνη. Στην τέχνη δεν υπάρχει τίποτε σταθερό, τίποτε μόνιμο. Όλα μεταβάλλονται εν ριπή οφθαλμού και ο δημιουργός, σε συνεχή εγρήγορση, κυνηγάει τις σκιές και τα φαντάσματα που άτακτα περνούν μπροστά από το τρίτο του μάτι. Σε αυτόν τον κόσμο των εικόνων και των μυστικών συνειρμών πρέπει να απομονώσει το δέον και το ουσιαστικό και να αποβάλει ό,τι άχρηστο και ανούσιο το οποίο δεν υπηρετεί το όραμά του. Πρέπει να «λογοκρίνει» τα φανταχτερά μπιχλιμπίδια και όλες τις σειρήνες που ύπουλα προσπαθούν να τον παρασύρουν σε άσκοπα και φτηνά παιχνίδια. Ένας αμείλικτος αγώνας μέχρι την τελική λύτρωση, όταν το έργο αποκτάει υπόσταση και αρχίζει να εκπέμπει τις πρώτες του δονήσεις. Η πιο σπουδαία στιγμή..»

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από το στήσιμο της έκθεσης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο λεύκωμα γράφουν: 

Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κ.Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, 

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος, 

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου,

Η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου,

η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα και ο Κωστής Γεωργίου.

Εγκαίνια έκθεσης: 10 Μαΐου 2019, 19.00 

Διάρκεια έκθεσης:10 Μαΐου 2019- 10 Ιουνίου 2019

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή:10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά. 

Τελλόγλειο: Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. 231024711, www.teloglion.gr

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο REAL FM

Χρυσός χορηγός είναι η εταιρεία ΜΑΠΕΙΕΛΛΑΣ (Mapei Helles)