Φόρος με το... στρέμμα στα αγροτεμάχια

MarketNews

Φόρος με το... στρέμμα στα αγροτεμάχια, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Φόρο με το... στρέμμα θα καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων, με την επιβάρυνση να ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 12 ευρώ ανά στρέμμα και να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της έκτασης.

Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στη ρύθμιση αυτή φαίνεται να καταλήγει η διακομματική Επιτροπή για τη φορολόγηση των ακινήτων προκειμένου το 2014 να επιτευχθεί ο μνημονιακός εισπρακτικός στόχος των 3,1 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη και τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ το επόμενο έτος από τα 3,1 δισ. ευρώ που προβλέπει ο στόχος, τα 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

Η απόφαση για φόρο ανά στρέμμα και όχι ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα προλάβουν να καταρτίσουν τους πίνακες των αντικειμενικών αξιών για τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου και για την καταγραφή των εκτάσεων αυτών στο Ε9.

Νέα σύσκεψη, πάντως, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν και οι συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων, το ύψος του αφορολογήτου ορίου και κυρίως η κάλυψη του κενού των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η απόσυρση του τέλους ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις χθεσινές πρώτες αποφάσεις:

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Η φορολόγησή τους θα γίνει ανά στρέμμα με ανοικτό προς το παρόν το ύψος του φόρου, ο οποίος, ωστόσο, μεσοσταθμικά θα πρέπει να οδηγεί σε μία επιβάρυνση της τάξης των 12 ευρώ ανά στρέμμα. Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: Καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.

Για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις (για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) θα εφαρμοστούν συντελεστές απομείωσης με όριο τα 20 στρέμματα Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε:

- 25 εκατ. στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας.

- 9 εκατ. στρέμματα ελιές.

- 3 εκατ. στρέμματα. Πολυετούς καλλιέργειας

- 23 εκατ. στέμματα. Βοσκότοποι

- 6 εκατ. στρέμματα. Ιδιωτικά δάση

-150.000 στρέμματα. Λατομεία

Περί τα 9-15 εκατ. στρέμματα δεν έχουν δηλωθεί