Η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί κατά περίπου 65% από τα μέσα Ιανουαρίου και σε αυτό ρόλο έπαιξαν δύο παράγοντες, αυτό επισημαίνει η HSBC σε νέα της έκθεση, τονίζοντας πως εκτιμά ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου το επόμενο διάστημα.

Πρώτον, η αγορά έχει μια πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα καθώς το πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται και πάλι στον σωστό δρόμο και η χώρα έχει βγει επιτυχώς δύο φορές στις αγορές. Δεύτερον, φαίνεται πως υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των προβληματικών assets του κλάδου. Η βρετανική τράπεζα θεωρεί πως ο πρώτος παράγοντας οδηγεί στην κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σχέση με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη. Ο δεύτερος παράγοντας δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, ωστόσο. Η HSBC εκτιμά πως η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη για το timing και το κόστος, αλλά εάν οι τράπεζες υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, όπως η ίδια αναμένει, τότε το ρίσκο αυτό θα είναι λιγότερο σημαντικό.

Η HSBC εκτιμά πως υπάρχουν δύο αντίρροπες αλλαγές στα θεμελιώδη μεγέθη. Από τη μια μεριά, η επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών εκθέσεων θα αυξήσει το κόστος αυτής της διαδικασίας. Η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών σε μέσο όρο θα σημειώσουν αύξηση κατά 14% τα επόμενα τρία χρόνια. Από την άλλη ωστόσο τα έσοδα θα αποδειχθούν πιθανότατα ισχυρότερα από ότι ανέμενε η HSBC. Τα επιτοκιακά έσοδα στα δάνεια έχουν αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικά παρά τους αντίθετους άνεμους από την μείωση των NPEs, οι τράπεζες πιθανόν να έχουν όφελος από το κτίσιμο της υπερβάλλουσας ρευστότητας ενώ οι προμήθειες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά.

Περαιτέρω περιθώριο ανόδου

Μετά το πρόσφατο ράλι η HSBC θεωρεί πως η ισορροπία ρίσκου/ανταπόδοσης έχει αλλάξει για τις ελληνικές τράπεζες. Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, έχει προχωρήσει σε μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις, γεγονός που σημαίνει πως το περιθώριο ανόδου σε σχέση με τις τιμές-στόχους που δίνει είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με πριν. Ωστόσο η βρετανική τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει δυνητικούς θετικούς καταλύτες στο επόμενο διάστημα και επαναλαμβάνει τη σύσταση buy και για τις τέσσερις τράπεζες. Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την  Alpha Bank στο 1,93 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας, στα 2,29 ευρώ από 2,40 ευρώ πριν. Ωστόσο,   αυξάνει την τιμή-στόχο της Πειραιώς  στο 1,91 ευρώ ανά μετοχή από 1,14 προηγουμένως  και για τη Eurobank στο 0,80 ευρώ από 0,79 ευρώ πριν. Για την Alpha το περιθώριο ανόδου είναι στο 58,2%, για την Εθνική στο 21,8%, για την Eurobank στο 15,9% και για την Πειραιώς στο 28,2%.

Οι καταλύτες

Σε ότι αφορά του καταλύτες, όπως εκτιμά, αυτοί μπορεί να έλθουν από το μέτωπο της επίτευξης της μείωσης των NPEs  Οι εξωτερικές δυνάμεις θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν εάν αρθεί ο περιορισμός που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ίτι αφορά τις θέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ή εάν το κλίμα γύρω από την οικονομία και τον συγχρονισμό των συστημικών λύσεων για τη μείωση των NPEs γίνει πιο  ευνοϊκό. Υπάρχει επίσης περισσότερο περιθώριο για την ομαλοποίηση των μεγεθών των ισολογισμών των τραπεζών σε περίπτωση που η επόμενη η κυβέρνηση επιταχύνει την μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments