Αυτή την άχαρη και πολύ κουραστική προεκλογική περίοδο οι δημοσιογράφοι συνήθως παίρνουμε συνεντεύξεις με το “στανιό” από τους υποψηφίους. Αυτή δεν είναι μία τέτοια συνέντευξη. Η ίδια πρότεινα και ζήτησα τη συνέντευξη και μόλις μου δόθηκε το πράσινο φως έσπευσα στη Φιλελλήνων, βρήκα τη Σουρή και είδα τον Άγγελο, το πιο όμορφο σοκολατένιο αγόρι που έχω γνωρίσει, να παίζει στο προαύλιο της ρώσικης εκκλησίας. Εκεί περίμενα τη μαμά του, την Φωτεινή Παντζιά και μιλήσαμε για την υιοθεσία του Άγγελου από την Αιθιοπία, γνώρισα το ένα από τα ζωάκια της, τη Νεφέλη, μου είπε γιατί είναι υποψήφια με τον Κώστα Μπακογιάννη και τι σημαίνει για εκείνη η Αθήνα. 

Είστε η και λέγεστε;

Είμαι η Παντζιά Φωτεινή. Καλώς ήρθες Σταματίνα και ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

Όπως μάθαμε είστε υποψήφια μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη

Είμαι και αυτό, η αλήθεια είναι.

Τι άλλο είστε;

Είμαι πολλά πράγματα. Έχω τρία μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, τα δύο ήδη δουλεύουν, το By The Glass που είμαστε εδώ, είναι ένα wine bistro στο Σύνταγμα, έχω το Boccanegra, είναι ένα all day εστιατόριο πάνω στη Βουκουρεστίου και τώρα ανοίγω ένα τρίτο μαγαζί που θα είναι ιταλικό και θα ανοίξει τέλη Ιουνίου, θα ονομάζεται το Cardinale. 

Είμαι η μαμά του Άγγελου, η μαμά δύο σκυλιών και τεσσάρων γατιών.

Θα μας δείξετε το ένα σκυλάκι που έχετε μαζί σας;

Βέβαια, η Νεφέλη μου, πρώην αδεσποτάκι, είμαστε μαζί 9 χρόνια.

Πιστεύετε στην φιλοζωία;

Είναι κομμάτι της ζωής μου, η οικογένειά μου έχει πολλά τετράποδα.

Έχετε γίνει ευρέως γνωστή στους περισσότερους εξ ημών από την υιοθεσία του Άγγελου. Θέλετε να μας μιλήσετε γι αυτό;

Ναι, βέβαια θέλω. Είναι για κάτι που είχα αποφασίσει ότι θα μιλήσω πολύ για να ανοίξουν θέματα που ήταν ταμπού στην Ελλάδα, όπως υιοθεσία, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά με άλλο χρώμα, κτλ. Εγώ με τον Άγγελο ζω μαζί από το Γενάρη εδώ. Αυτή η ιστορία κράτησε δύο χρόνια, πάντα σκεφτόμουν ότι θα υιοθετήσω μόνη μου έναν πιτσιρικά. Το περιβάλλον της Ελλάδας δεν είναι καθόλου φιλικό προς αυτή την επιθυμία ανθρώπων. Σε μονογονεϊκές οικογένειες δε δίνουν παιδιά. Κι έτσι κάποια στιγμή μπόρεσα να βρω μία άκρη και έμαθα για τις διακρατικές υιοθεσίες. Ξεκίνησα τις υιοθεσίες και από την ώρα που ξεκίνησα μέσα σε ένα οκτάμηνο μου είπαν για τον Άγγελο, είπα ναι, μέσα σε μία εβδομάδα ταξίδεψα, πήγα, τον συνάντησα και η ζωή μου τώρα είναι προ Άγγελου και μετά Άγγελου. Είναι δύο άλλοι κόσμοι.

Ποια είναι η πιο συγκινητική στιγμή που έχετε ζήσει με τον Άγγελο;

Αυτή που ζω κάθε μέρα μαζί του.

Να πούμε ότι έχουμε μαζί μας τον Άγγελο, ο οποίος είναι καταπληκτικός.

Και παρακολουθεί ότι λέει μαμά του.

Και παρεμβαίνει σκηνοθετικά να ξέρετε.

Αλήθεια είναι.

Είναι εξαιρετικός και σκηνοθέτης.

Ποιο είναι το μήνυμά σας για τις υιοθεσίες;

(Παρέμβαση Άγγελου στο πλάνο που μας χαιρετάει και μας λέει bye bye)

Προς την πολιτική ηγεσία, το περιβάλλον να γίνει πολύ πιο φιλικό για τις υιοθεσίες. Προς τους ανθρώπους αυτό που έχω να πω ότι παιδί σου είναι αυτό που μεγαλώνεις, έτσι το αγαπάς. Τελικά με ένα παιδί γίνεσαι μαμά γιατί ζεις μαζί του, γιατί είναι άρρωστο, γιατί είναι χαρούμενο, γιατί ταξιδεύεις. Και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών. Εγώ τον Άγγελο τον έφερα εδώ 5 χρονών.

Υιοθετήσατε γιατί δεν μπορούσατε να κάνετε δικό σας παιδί ή γιατί θέλατε; Ήταν επιλογή ή ήταν ανάγκη;

Πάντα ήθελα να υιοθετήσω. Με ρώτησε ο Άγγελος γιατί τον διάλεξα και του είπα αγάπη μου δε σε διάλεξα, εσένα περίμενα μια ζωή.

Δικαιολογημένο για όσους τον έχουν γνωρίσει. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια στο Δήμο Αθηναίων και μάλιστα γιατί με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Την Αθήνα την ερωτεύτηκα στα 5 μου χρόνια, στη διαδρομή με το φορτηγό ερχόμενη από τη Λαμία στην Αθήνα. Γεννήθηκα στην Κορομηλία Δομοκού και στα 5 μου χρόνια οι γονείς μου ήρθαν στην Αθήνα και με έκαναν τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου. Το πρώτο σπίτι που μέναμε ήταν ένα υπόγειο στα Ιλίσια και άρχισα σιγά σιγά να γνωρίζω και την πόλη. Είμαι βαθιά ερωτευμένη – είναι ο Άγγελος που ακούγεται – με αυτή την πόλη. Επιχειρηματικά είμαι μόνο εδώ, αυτή τη στιγμή αυτή την πόλη 90 οικογένειες θα δουλεύουν για εμένα στο Κέντρο της Αθήνας.

Όταν άνοιξε το By the Glass το 2012 υπήρχαν φωτιές έξω από το μαγαζί μου, με θεωρούσαν τρελή σε μία στοά που δεν την ήξερε άνθρωπος -ποια είναι η στοά Ράλλη, ποια είναι η Σουρή;- και το Κέντρο κακοποιημένο όσο τίποτα άλλο. Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με το Δήμο ήταν γιατί θα ήθελα κάποια στιγμή να πω στο γιο μου ότι προσπάθησα να κάνω μια πόλη πιο φιλική, πιο φωτεινή, πιο δημοκρατική, πιο πολιτισμένη σε σχέση με τα ζώα. Ο λόγος που αποφάσισα να κατέβω με τον Κώστα Μπακογιάννη είναι γιατί πιστεύω ότι όλα αυτά θα μπορέσει να τα καταφέρει, έχει μία πολύ μεγάλη εμπειρία, είναι ένας βαθιά ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και επίσης μου δίνει πάντα την αίσθηση ότι την ατζέντα μου δεν τη δανείζεται για τις εκλογές. Θα μπορέσει πάντα να την εκπροσωπήσει και να μη με κάνει να νιώσω άσχημα γι αυτήν. Αυτοί είναι οι λόγοι που κατέβηκα με τον Κώστα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας μέσα από μία συνέντευξη, που θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι όπως οι κοινότυπες συνεντεύξεις που κάνουμε στους υποψηφίους αυτή την περίοδο;

Στους ψηφοφόρους θα έλεγα αν πάνε να ψηφίσουν, είναι κάτι που το λέω εδώ και χρόνια.

Σε όλους ανθρώπους θέλω να πω ότι εγώ τελικά με πολλή δουλειά τα όνειρά μου τα έκανα πραγματικότητα μέσα στην κρίση, νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται και να παλεύουν για τα όνειρά τους.

Facebook Comments