Είναι οι λεγόμενοι Spitzenkandidaten, οι επικεφαλής των κομματικών σχηματισμών που πέφτουν στην αρένα των ευρωεκλογών διεκδικώντας την ψήφο των Ευρωπαίων. Ένας εξ αυτών, το κόμμα του οποίου λάβει τις περισσότερες ψήφους στις 26 Μαΐου, θα διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βέβαια, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 δεν θεωρούν ότι δεσμεύονται από αυτόν τον αυτοματισμό.

Μετριοπαθής, αλλά χωρίς χάρισμα

Εκτός εκπλήξεων ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο. Ο 46χρονος βαυαρός πολιτικός από το συντηρητικό χριστιανοκοινωνικό κόμμα, έκανε εντυπωσιακή καριέρα ως ευρωβουλευτής. Η προεκλογική του εκστρατεία είναι επιδεικτικά φιλοευρωπαϊκή. Σε σημείο που ήρθε σε αντίθεση με την ίδια την υποστηρίκτριά του, καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας την διακοπή κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέσω Γερμανίας. Σε επίπεδο συμπεριφοράς και πεποιθήσεων είναι άκρως συντηρητικός, χριστιανός αλλά μετριοπαθής και ρεαλιστής. Έχει γνώση των ιδιοτήτων που χρειάζεται ένας πρόεδρος της Επιτροπής. Για πολλούς έδειξε μεγάλη ανοχή απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε σχέση με την προσφυγική πολιτική, μέχρις ότου τον απέκλεισε από το ΕΛΚ αφού πρόσβαλε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μιαν αφίσα.

«Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι προϋπόθεση για μια λογική προσφυγική πολιτική, τα κράτη αποφασίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και όχι τα κυκλώματα λαθραίας διακίνησης ανθρώπων» υποστηρίζει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ένας ισορροπημένος Spitzenkandidat, που θα μπορούσε να προσελκύσει ψήφους κι από άλλα κόμματα. Του λείπουν όμως το χάρισμα, η κυβερνητική εμπειρία και η αναγνωσιμότητα. Σε περίπτωση που καταφέρει να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, θα ήταν ο πρώτος Γερμανός μετά από 50 χρόνια.

Τίμερμανς: Κοσμοπολίτης αλλά από κόμμα που δεν θα έρθει πρώτο

Αυτό που λείπει από τον Βέμπερ διαθέτει το ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που αποτελούν τη δεύτερη σε ισχύ πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πριν από το σημερινό του πόστο ως αντιπροέδρου της Επιτροπής ήταν εθνικός βουλευτής και αργότερα υπουργός Εξωτερικών. Είναι κοσμοπολίτης και μιλά αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά και ιταλικά. Στην προσφυγική πολιτική τάχθηκε κι αυτός υπέρ αυστηρότερων ελέγχων των συνόρων, αλλά εξήρε δημοσίως την ανθρωπιά της προσφυγικής πολιτικής της Μέρκελ. «Έσωσε τότε την Ευρώπη» είπε. Ο Τίμερμανς μάχεται για μια κοινωνική ΕΕ, έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ισχυρή Ευρώπη με ισχυρή φωνή στον κόσμο. Και προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι εθνολαϊκιστές να καταστρέψουν την Ευρώπη. «Εάν παραμείνουμε αδιάφοροι και δεν πάμε να ψηφίσουμε, μπορεί να συμβεί αυτό που συνέβη και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία με το Brexit».

Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ότι ανήκει σε ένα κόμμα που θα χάσει στις εκλογές με πιθανό το ενδεχόμενο η απόσταση από το ΕΛΚ να αυξηθεί. Επίσης δεν υπάρχουν αριστερές κυβερνήσεις ανάμεσα στις χώρες που έχουν λόγο στην επιλογή υποψηφίου ως προέδρου της Κομισιόν. Και επειδή το πεδίο δράσης του ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι η προάσπιση των αρχών δικαίου, θεωρείται κόκκινο πανί για χώρες που τις παραβιάζουν.

Facebook Comments