Η υψηλή συμμετοχή και η θετική ψήφος στην Νέα Δημοκρατία, θα καταδείξει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Ευρώπη, θα αναδείξει την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή στο εθνικό  επίπεδο και θα αποτελέσει μια εκλογική παράσταση νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημήτρη Μελά, υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία και Συντονιστή του Προγράμματος της Ν.Δ για τον αγροδιατροφικό τομέα.

1)Πώς νιώθετε που είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής; Πως πήρατε την απόφαση;

Νίωθω ιδιαίτερα περήφανος που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να με συμπεριλάβει σε αυτό το υψηλού επιπέδου ψηφοδέλτιο και να διεκδικώ μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε γιατί είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την ανατολή μιας ολοκληρωτικά νέας περιόδου στην διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας αυξάνονται σημαντικά οι νομοθετικές αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα κληθεί ν αντιμετωπίσει πολλές πολιτικές προκλήσεις στην οικονομία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, την ασφάλεια, την μετανάστευση. Αλλά θα προκύψουν και προκλήσεις αναπτυξιακές, όπως στη γεωργία, που αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αφού πολλές νέες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Έχοντας διατελέσει Υπηρεσιακός Υπουργός και Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επικεφαλής σε θέσεις του ίδιου Υπουργείου στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστέυω πως έχω την εμπειρία και την τεχνογνωσία να βοηθήσω τη χώρα μας ν’ ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2)Τι θα προτάξετε στη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας; Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν εσάς;

Δεν μπορώ να κρύψω ότι με διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία όταν καλούμαι ν’ αντιμετωπίσω προβλήματα του αγροτικού τομέα. Μια αντιμετώπιση που προϋποθέτει ιδιαίτερη σοβαρότητα δεδομένων όσων ανέφερα παραπάνω σχετικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τους ορίζοντες που θ’ ανοίξει για την Ελληνική γεωργία τα επόμενα χρόνια.

Αυτός είναι ο τομέας που εστιάζω, αλλά δεν είναι ο μοναδικός, καθώς η εμπειρία της τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων μου δίνουν το έναυσμα να δηλώσω έτοιμος να παλέψω ουσιαστικά για να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και να γίνω η φωνή ατόμων ή ομάδων που βιώνουν κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό ή έχουν περιθωριοποιηθεί ελέω επιτακτικής ανάγκης αντιμετώπισης θεμάτων όπως η Ασφάλεια ή το Μεταναστευτικό.

Για μένα κομβικό ρόλο παίζουν τα θέματα παιδείας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας, αλλά και τα αναπτυξιακά μοντέλα που αν εφαρμοστούν σωστά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να κάνουμε πράξη το brain gain και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

3)Τι σημαίνει για σας η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι μεγαλύτερο από μια οικονομική, θεσμική και κρατική ένωση. Είναι μια ένωση λαών, όχι μια ένωση κρατών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εμπνευστής της Eυρωπαϊκής Ιδέας, Jean Monnet. Συντάσσομαι με αυτή την προσέγγιση και θα χρησιμοποιήσω μια φράση του ιδίου για να συνοψίσω την προσωπική μου άποψη σχετικα με το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τους ρόλους που καλούμαστε ν’ αναλάβουμε για να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την ουσιαστική και λειτουργική ένωση των ευρωπαϊκών λαών: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που θέλουν να είναι κάποιοι και αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι.» Εγώ επιλέγω το δεύτερο!

4)Με δεδομένη την εμπειρία σας από τον αγροτικό τομέα, τον οποίο υπηρετήσατε από θέσεις ευθύνης, πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι εθνικές θέσεις διαπραγματευτικά για την ελληνική γεωργία;

Είναι γνωστό πως η  Ελλάδα αποτελεί έναν αγροτικό παραγωγικό “κινητήρα” υψηλής ισχύος και πολλαπλών δυνατοτήτων. Είναι επίσης γνωστό, πως η απόδοση αυτών των “μηχανών” αυξάνεται όσο πιο σωστό και πλούσιο είναι το “μείγμα” με το οποίο τροφοδοτούνται. Αυτό λοιπόν το μείγμα, είναι η γρήγορη ανάπτυξη υποδομών που θα διασφαλίσουν  ορθή κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με βάση τις παραγωγικές ανάγκες κάθε Περιφέρειας.

Το σημαντικό που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν είναι οι παραγωγικές ιδιαιτερότητες επιμέρους περιοχών που διαμορφώνουν διαφορετικές ανάγκες, άρα, απαιτείται ευελιξία και διαφοροποίηση στην διαχείριση των κεντρικών ζητημάτων, όχι μόνο μεταξύ Περιφερειών αλλά και πολλές φορές, εντός της ίδιας Περιφέρειας. Όλο αυτό το πλαίσιο θα αποτελέσει κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Συμβούλιο στην αμέσως επόμενη περίοδο.

Η δέσμευση, όχι μόνο η δική μου, αλλά και όλων όσοι θα εμπλακούν στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, τόσο σε επιπεδο Συμβουλίου Υπουργών όσο και Ευρωκοινοβουλίου, πρέπει να είναι η άμεση και ολοκληρωμένη αποτύπωση του Εθνικού Σχεδιασμού μας για την Γεωργία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ιδιαιτερότητες σε εθνικό επίπεδο και η μεθοδική, οργανωμένη τεκμηριωμένη αλλά και αγωνιστική διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό γήπεδο.

Τα θεσμικά περιθώρια ευελιξίας για αποτελεσματικές λύσεις θα υπάρχουν και η προσωπική μου δέσμευση, στην περίπτωση που εκλεγώ, είναι η εξάντλησή τους για την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και αναπτυξιακής προοπτικής για τον Ελληνικό αγροτοδιατροφικό τομέα.

5)Εκτιμάτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλύτης για πολιτικές εξελίξεις;

Η μεγάλη πρόκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη περίοδο είναι να πραγματοποιήσει και να δρομολογήσει απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές για την διατήρηση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλαγές που αφορούν στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην ασφάλεια, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την οικονομία. Αλλαγές που θα αποδυναμώσουν τον ευρωσκεπτικισμό, την έξαρση της ακροδεξιάς και ακροαριστεράς ρητορικής και του λαϊκισμού.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η ισχυροποίηση Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσα στους κόλπους του οποίου λειτουργεί η Νέα Δημοκρατία, θα ενισχύσει την αξιόπιστη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική δομή που μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τα παραπάνω φαινόμενα. Αντίστοιχα, στο εθνικό επίπεδο, η ενίσχυση της εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται μονόδρομος πολιτικής επιλογής για την αντιμετώπιση του άκρατου λαϊκισμού, της κοινωνικής αρρυθμίας, της αποκατάστασης των ισορροπιών της οικονομίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

Η υψηλή συμμετοχή και η θετική ψήφος στην Νέα Δημοκρατία, θα καταδείξει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Ευρώπη, θα αναδείξει την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή στο εθνικό  επίπεδο και θα αποτελέσει μια εκλογική παράσταση νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.

Facebook Comments