Η νέα επανάσταση της Αυτοδιοίκησης
Το 1986 ήταν μια ιστορική χρονιά για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα
Το 1986 ήταν μια ιστορική χρονιά για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα
Το 1986 ήταν μια ιστορική χρονιά για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί η Νέα Δημοκρατία είδε τους υποψηφίους της να κερδίζουν τους 3 μεγαλύτερους Δήμους, αλλά και επειδή για πρώτη φορά προβεβλημένα στελέχη της λεγόμενης κεντρικής πολιτικής σκηνής έθεταν υποψηφιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Το παράδειγμα των Έβερτ, Ανδριανόπουλου και Κούβελα ακολούθησαν το 1990 ο Αντώνης Τρίτσης και η Μελίνα Μερκούρη και στη συνέχεια πολλά κορυφαία κομματικά στελέχη, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη Βουλή και να διεκδικήσουν έναν Δήμο, μια Νομαρχία ή μετά τον Καλλικράτη, μια Περιφέρεια.
Μεταξύ αυτών η νυν Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά που διετέλεσε «Υπερνομάρχης», οι 3 από τους διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ το 2009 (Ντόρα, Αβραμόπουλος, Ψωμιάδης), οι 2 από τους 4 του 2015 (Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης), οι διατελέσαντες αρχηγοί κομμάτων Δαμανάκη, Καρατζαφέρης Κουβέλης, αλλά και ο σημερινός Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διεκδίκησε τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας το 2010 προερχόμενος από τη Νεολαία του Συνασπισμού, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.
Από το 1986 μέχρι σήμερα είχαμε αναγνωρίσιμους πολίτες, όχι απαραίτητα από την πολιτική (όπως ο σημερινός Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που ήταν Συνήγορος του Πολίτη ή η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου) που αξιοποιούσαν την προηγούμενη δημοφιλία τους για να διεκδικήσουν αυτοδιοικητικά αξιώματα.
Λίγες ήταν οι περιπτώσεις αυτοδιοικητικών στελεχών, όπως ο Λαζαρίδης στη Θεσσαλονίκη και ο Λογοθέτης στον Πειραιά, που είχαν διατελέσει Δήμαρχοι στην Καλαμαριά και στη Νίκαια αντιστοίχως ή ο Κοσμόπουλος που είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος πριν αναβαθμιστεί σε Δήμαρχο στη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι στηρίχθηκαν από μεγάλο κόμμα για να διεκδικήσουν έναν από 3 μεγαλύτερους Δήμους.
Η Νέα Δημοκρατία που πρωταγωνίστησε στην «επανάσταση» του 1986, υποχρεώνοντας τα υπόλοιπα κόμματα να ακολουθήσουν κάνει σήμερα το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που έκανε 33 χρόνια πριν. Επέλεξε αυτοδιοικητικούς για να διεκδικήσουν τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Κατ’ αρχάς στήριξε τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες σε Θεσσαλία (Αγοραστός), Ήπειρο (Καρχιμάνης), Κεντρική Μακεδονία (Τζιτζικώστας), Βορείου Αιγαίου (Καλογήρου), Νοτίου Αιγαίου (Χατζημάρκος) και Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (Μέτιος). Στην Πελοπόννησο επέλεξε τον πολύπειρο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος από το 1994 έχει συμπληρώσει 12 χρόνια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και 13 χρόνια στον Δήμο Καλαμάτας, ενώ στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας είναι υποψήφιος Πρόεδρος των Δημάρχων Γιώργος Πατούλης.
Ακόμη και οι τριαντάρηδες που επελέγησαν σε τρεις Περιφέρειες έχουν εμπειρία στους θεσμούς που διεκδικούν να ηγηθούν. Ο 35χρονος Φάνης Σπανός που διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εμπειρία τόσο ως Αντιπεριφερειάρχης, όσο και ως Αντιδήμαρχος, ο 38χρονος Νεκτάριος Φαρμάκης είναι εν ενεργεία Περιφερειακός Σύμβουλος, ενώ έχει υπάρξει και Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου στην προηγούμενη θητεία. Ο βενιαμίν των υποψηφίων 34χρονος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, από το 2014 είναι εκλεγμένος (πρώτος σε σταυρούς) Περιφερειακός Σύμβουλος και από το 2016 εκτελεστικός γραμματέας και συντονιστής της περφερειακής παράταξης του.
Αλλά και οι υποψήφιοι των Ιονίων και της Δυτικής Μακεδονίας Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου και Γιώργος Κασαπίδης, πέραν της μακράς εμπειρίας τους σε Ευρωκοινοβολύλιο και Βουλή αντίστοιχα, έχουν αυτοδοικητική εμπειρία. Η πρώτη στον Δήμο Αθηναίων και ο δεύτερος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.
Στους τρεις μεγάλους Δήμους επελέγησαν σε αντίθεση με το 2010 (Κακλαμάνης, Γκιουλέκας, Μιχαλολιάκος) και το 2014 (Σπηλιωτόπουλος, Καλαφάτης, Μιχαλολιάκος) υποδείχθηκαν από τη ΝΔ τρεις μη βουλευτές. Ο Νίκος Βλαχάκος υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά έχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιώς και Νήσων και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Ο Νίκος Ταχιάος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που έχει εκλεγεί πεντάκις δημοτικός σύμβουλος βρίσκει απέναντι τους πρώην υφυπουργούς Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργο Ορφανό και Σπύρο Βούγια. Και τέλος ο Κώστας Μπακογιάννης με θητεία αποκλειστικά στην Αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Καρπενησίου και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διεκδικεί το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας απέναντι σε έναν νυν βουλευτή τον Ηλία Κασιδιάρη, έναν πρώην βουλευτή τον Βασίλη Καπερνάρο και 3 πρώην υπουργούς Γερουλάνο, Ηλιόπουλο, Βουλγαράκη.
Μια νέα επανάσταση φαίνεται να ξεκινά στην Αυτοδιοίκηση με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προγραμματικές θέσεις που διατύπωσε για την ενίσχυση της αποκέντρωσης. Τον λόγο έχουν οι εκλογείς.
Facebook Comments