Ποτέ μέχρι σήμερα ευρωεκλογές δεν είχαν τέτοια σημασία. Και ουδέποτε είχαν τόσο μεγάλη επιρροή στην γερμανική εσωτερική πολιτική. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πολιτικός σεισμός που προέβλεψαν οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον εδώ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, αλλά και την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. 

Για την πρόεδρο της Χριστιανικής Ένωσης Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ είναι η πρώτη εκλογική βραδιά, αφότου πήρε τη σκυτάλη της προεδρίας από την Άγκελα Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που οι γερμανοί συντηρητικοί πέφτουν κάτω από το όριο του 30% σε παγγερμανικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι όρισαν ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον πολλά υποσχόμενο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τρίζει η καρέκλα της Αντρέα Νάλες

Πολύ χειρότερα είναι βέβαια η κατάσταση για τους Σοσιαλδημοκράτες και την πρόεδρό τους Αντρέα Νάλες. Το SPD κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ με εκλογικό ποσοστό κάτω του 20%. Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν να χάνουν την πρωτιά, που διατηρούν εδώ και 73 χρόνια, στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Δεν αποκλείεται συνεπώς να δούμε την Αντρέα Νάλες να αποχωρεί και τη θέση της να αναλαμβάνουν είτε ο πρώην υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς είτε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Άχιμ Ποστ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Πράσινοι έρχονται δεύτερο κόμμα σε παγγερμανικές εκλογές καταφέρνοντας να διπλασιάσουν το ποσοστό τους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Πρόκειται για θρίαμβο για τους συμπροέδρους του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμερτ Χάμπεκ.

Η ανοδική πορεία της Εναλλακτικής για τη Γερμανίας δείχνει να ανακόπτεται. Το ποσοστό του 10% είναι κατάτι μειωμένο από το εντυπωσιακό 12,6% των τελευταίων γερμανικών εκλογών που κατέστησαν το AfD τρίτη πολιτική δύναμη στην γερμανική βουλή.

Οι λαϊκιστές απέχουν από μια ισχυρή παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο

Δύσκολοι καιροί έρχονται και για το ευρωκοινοβούλιο, όπου όλα δείχνουν, ότι Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες χάνουν πλέον την πλειοψηφία που διαθέτουν εδώ και δεκαετίες. Κατά συνέπεια οι δύο πολιτικές ομάδες θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συμμάχους για να είναι σε θέση το ευρωκοινοβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις.

Όσον αφορά την ενίσχυση λαϊκιστικών δυνάμεων στην ΕΕ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν μεν μια άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η Λέγκα και ο Εθνικός Συναγερμός. Οι λαϊκιστές ωστόσο απέχουν πολύ από μια ισχυρή παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν δίνουν σε λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές περισσότερες από 200 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Facebook Comments