Σε ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών, και όχι μόνο, ομολόγων μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της αγοράς έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία καθώς και οι ανησυχίες για τον βιομηχανικό κλάδο της Ευρώπης ο οποίος δείχνει σημαντικά σημάδια επιβράδυνσης.

Έτσι, οι αποδόσεις στα ελληνικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ολλανδικά, τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά και τα κυπριακά 10ετή ομόλογα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι γαλλικοί, αυστριακοί και φινλανδικοί κρατικοί 10ετείς τίτλοι βλέπουν τα yields τους να φλερτάρουν με τα ιστορικά χαμηλά που σημειώθηκαν το 2016.

Το ράλι που έχει καταγραφεί αυτήν την εβδομάδα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης λόγω ΕΚΤ, είναι εντυπωσιακό και στον χορό έχει μπει και η Ιταλία παρά τις ανησυχίες γύρω από την οικονομία της χώρας οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα και παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,49% και διαμορφώνεται στο 2,404% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018 (πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση τον Μάιο), η απόδοση του ισπανικού 10ετούς αγγίζει το 0,576% με πτώση πάνω από 6% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς sσημειώνει “βουτιά” άνω του 5% στο 0,644%.

Βελτίωση αλλά πιο περιορισμένη σημειώνεται και στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, τα οποία διατηρούν τις αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά με τον τζίρο χθες στην ΗΔΑΤ να σημειώνει σημαντική άνοδο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,867% με πτώση της τάξης του 1,7%. Αντίθετα, ράλι σημειώνει το 5ετές ομόλογο με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 3,5% και κάτω από το 1,7% το οποίο και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,90% ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη απέκλεισε την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος και άνοιξε την πόρτα ακόμη και για μείωση επιτοκίων ή την αγορά περισσότερων ομολόγων, καθώς παράγοντες κινδύνου όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το Brexit “χτυπούν” την οικονομία της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και οι εξαγωγές υποχώρησαν αισθητά περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο και η Bundesbank μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments