Υπέρμετρα αισιόδοξο χαρακτηρίζει η Pimco τον στόχο του 2,3% που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2019, μετά και την επιβράδυνση στο 1,3% που σημειώθηκε στο α τρίμηνο του έτους.

Όπως σημείωσε ο Νίκολα Μάι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής πιστωτικών αγορών της Pimco σε κλειστή παρουσίαση που έγινε στην Αθήνα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, είναι δύσκολο στο σημερινό περιβάλλον η Ελλάδα να κινηθεί με ρυθμούς από 2% και πάνω.

Η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο να αναπτυχθεί καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις παρέμειναν σε πολύ υποτονικά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, ενώ η επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή φτάνει στο τέλος της και τα επιτόκια μειώνονται και έτσι οι προοπτικές για ανάκαμψη της ζήτησης υπάρχουν, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει μία μικρή οικονομία στην Ευρώπη και η ανάπτυξη στην περιοχή ξεκάθαρα επιβραδύνεται, εν μέρει λόγω των εμπορικών εντάσεων. “Έτσι, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ρυθμούς άνω του 2% σε ένα τέτοιο περιβάλλον”, όπως εξήγησε ο κ. Μάι. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να βρει ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα την κάνει πιο ανταγωνιστική και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική της οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει τους πόρους (τουρισμός, ναυτιλία) και βρίσκεται σε γεωπολιτικά στρατηγική θέση, έχει μειώσει το κόστος εργασίας τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει πιο ανταγωνιστική σε αυτό το μέτωπο, ωστόσο αυτό δεν έχει περάσει στις τιμές των καταναλωτών και των εξαγωγών, όπως σημειώνει. Παράλληλα, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας παραμένουν κλειστοί και πρέπει να απελευθερωθούν έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό αποτελεί σύμφωνα με την Pimco, μαζί με τις επενδύσεις –τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα οι οποίες ουσιαστικά απουσιάζουν– τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία.

Σε αντίθεση με χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια και είδαν την οικονομία τους να εκτοξεύεται, όπως η Κύπρος η οποία κινείται πλέον με ρυθμούς άνω του 4%, ο κ. Μάι προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε τόσο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε, η Κύπρος είναι μία πολύ μικρή οικονομία η οποία έχει ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, έχει αγγλοσαξονικό τρόπο στο doing business και το νομικό της σύστημα είναι επίσης ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, οι κυπριακές τράπεζες αν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή κινδύνου, έχουν γίνει πολύ πιο υγιείς.

Αν και η Pimco είχε στο παρελθόν μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, πλέον διατηρεί πολύ μικρή έκθεση και ο λόγος είναι πως δεν εκτιμά ότι αποτελούν ελκυστική επένδυση λόγω της ρηχότητας της αγοράς. Το spread με τα ιταλικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλό, μόλις στις 50 μονάδες βάσης, και έτσι οι επενδυτές δεν αποζημιώνονται για τη ρευστότητα που διαθέτουν για την τοποθέτησή τους στο ρίσκο, όπως εξήγησε ο κ. Μάι. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pimco, το μεσοπρόθεσμο διάστημα παραμένει αβέβαιο για την Ελλάδα καθώς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συνεχίζει να υφίσταται. Αν και ο κ. Μάι εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους το επόμενο διάστημα, η κατάκτηση της “επενδυτικής βαθμίδας” για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει ένας μακρύς δρόμος. Όπως επισημαίνει, μέσα στους επόμενους 12 μήνες δεν αναμένεται η Ελλάδα να έχει ανέβει αυτό το σημαντικό σκαλοπάτι.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με την Pimco οι πρόωρες εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται και έχει μία φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα, και αυτό ξεκάθαρα αρέσει στις αγορές. Παράλληλα, υπάρχει γενικότερα η αίσθηση ότι η Ν.Δ θα επιδιώξει να έχει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και θα είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη. Ωστόσο, ακόμα και σε περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση παρέμενε στη θέση της, η πολιτική δεν αποτελεί πλέον παράγοντα κινδύνου για την Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να είναι το κόμμα των υπερβολών που ήταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments